Michiel Lamers (Strafwerk Advocaten) over stevig doorhalen

Een cliënt van strafrechtadvocaat Michiel Lamers kreeg - voordat de strafrechter zich over zijn zaak kon uitspreken - een last onder dwangsom van de gemeente opgelegd. Lamers verzet zich tegen die ontwikkeling. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Michiel Lamers 'toen', tijdens skivakantie in Les Menuires in Frankrijk in 2004

Michiel Lamers studeerde strafrecht aan de Universiteit Utrecht en werkt sinds 2011 bij zijn huidige kantoor, Strafwerk Advocaten in Utrecht, tegenwoordig ook als partner.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
De slechtste herinneringen heb ik aan de ochtenden waarin ik colleges en werkgroepen volgde na een nacht stevig doorhalen. De beste herinneringen heb ik aan die nachten zelf.

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak?
Mijn favoriete vakken waren strafrecht 1 en 2. De theorie van deze vakken was voor mij het meest aansprekend. Het gaat over elementaire zaken als vrijheidsbeneming, het recht om je zelf te verdedigen, in hoeverre je iemand zijn handelen aan kunt rekenen en nog een heleboel andere dingen die de kern van menselijk handelen en onze maatschappij raken.
Een minst favoriet vak kan ik me niet echt herinneren. Wat ik het leuke vond aan alle rechtsgebieden en vakken, is dat als je je erin verdiept het vrijwel altijd heel logisch is. Daardoor zie je hoe het in elkaar zit en wordt alles interessant.

Wie was tijdens uw rechtenstudie voor u een inspiratiebron?
Dan kies ik toch voor Bram Moszkovicz. Hij was in die tijd een van de meest vooraanstaande strafrechtadvocaten van Nederland, die bij veel grote en spraakmakende zaken betrokken was; inhoudelijk en tactisch heel sterk en zeer welbespraakt. Geheel los van zijn schrapping en de redenen daarvoor, is het een gemis dat hij geen onderdeel meer uitmaakt van de balie.

Michiel Lamers ‘nu’

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Toen ik studeerde, vanaf 1999, was er ook na de keuze voor de richting strafrecht, vooral veel aandacht voor theorie. Het zou toen goed geweest zijn om meer aandacht te besteden aan vaardigheden en meelopen in de praktijk. Als voorbeeld zou het aardig zijn om – als vak – een aantal weken mee te lopen met OM, rechtbank en advocatuur. Natuurlijk kan dit ook als stage, maar meestal wordt er dan maar gekozen voor 1 van de 3 mogelijkheden, terwijl het juist goed zou zijn bij alle 3 een kijkje in de keuken te krijgen.

Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
Enjoy life. Een gezonde dosis ambitie is goed, maar vergeet niet dat de studententijd een periode is waarin je ook tijd en aandacht aan andere dingen kunt besteden. In de levensfases die erop volgen – waarin je begint met werken en misschien een gezin krijgt – wordt het nog druk genoeg. Neem de tijd en ruimte om andere dingen te ontdekken in je leven en je daarin te verdiepen, waaronder vooral jezelf!

Michiel Lamers is deze week ook Mr. van de week. Lees het interview hier.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top