Partnerbijdrage van

‘Mijn overstap van de advocatuur naar recruitment’

Delen:

Pieter Van Schaik werkte als M&A-advocaat bij een advocatenkantoor en besloot een carrièreswitch te maken. Welke vaardigheden uit de advocatuur komen van pas in zijn huidige baan, en wat maakt recruitment zo’n interessant vak? Pieter vertelt.

Hoe kwam je op het idee om de overstap naar recruitment te maken?

Na vier jaar bij een middelgroot advocatenkantoor gewerkt te hebben wist ik dat de advocatuur niet iets was voor de rest van mijn leven. Ik wilde me niet langer focussen op het juridische, had het gevoel dat een commerciële functie beter bij me zou passen. Ik sprak in die tijd toevallig met een vriendin die in recruitment werkte en werd enthousiast van haar verhalen. Het klonk als het type functie waarin ik zou kunnen uitblinken. Waarom ik voor Robert Walters gekozen heb? Ik wist dat het een organisatie was met een uitstekende reputatie, wereldwijd een grote naam. Zonder er al te lang over na te denken heb ik de telefoon opgepakt om een afspraak in te plannen. Al na het eerste gesprek was ik zeker van mijn keuze.

Heb je als recruitment consultant iets aan je ervaring als advocaat?

Absoluut! M&A-advocaat is een erg transactionele rol. Bij elke deal zijn enorm veel mensen betrokken, ieder met zijn eigen belangen. Het is daarom belangrijk dat je continu in de gaten houdt wat de motivatie is van elke betrokkene. Het bemiddelen van een kandidaat bij een opdrachtgever heeft daar sterke overeenkomsten mee. Beide partijen hebben hun eigen beweegredenen en eisen. Het is belangrijk om de juiste verwachtingen te scheppen en het proces goed te managen. Kortom, verwachtingsmanagement, projectmanagement en goed plannen zijn vaardigheden die ik dagelijks toepas als recruiter.

Hoe kun je recruitment vergelijken met je vorige baan?

Beide functies zijn erg procesmatig. Maar vergeleken met de advocatuur verlopen recruitment processen een stuk sneller, wat ik erg prettig vind. Ook kun je als recruiter veel sneller groeien dan als advocaat, er is meer structuur in je carrièrepad. Je leert constant nieuwe dingen, vooral bij Robert Walters wordt veel aandacht geschonken aan training. En ook niet onbelangrijk, de dagen dat ik tot 2 uur ‘s nachts op kantoor zat zijn voorbij!

Wat voor mensen werken er bij Robert Walters?

Op het kantoor in Amsterdam werk ik met een hechte groep van hardwerkende, resultaatgedreven en enthousiaste mensen. Mijn collega’s hebben zeer uiteenlopende achtergronden, deze mix zorgt voor een leuke dynamiek. De sfeer is energiek, we duiken dan ook regelmatig met z’n allen de kroeg in.

Welk advies zou je anderen geven die denken aan een switch naar recruitment?

Zorg ervoor dat je weet wat jou motiveert in je werk. Als recruitment consultant moet je resultaatgedreven en commercieel ingesteld zijn, maar het belangrijkste is dat je een oprechte interesse hebt in mensen en hun drijfveren. Voor mij is het een fantastisch besluit geweest, en als je er helemaal voor gaat dan kun je enorm veel voldoening uit het vak halen.

Meer weten over werken als recruiter? Ga naar https://www.robertwalters.com/careers/werken-bij-robert-walters-in-nederland.html

Delen:

Robert Walters is wereldwijd specialist op het gebied van werving en selectie. Ons legal team kent de juridische arbeidsmarkt als geen ander, en spart…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven