Partnerbijdrage van

‘Juristen vinden steeds vaker hun weg terug naar de advocatuur’

De juridische arbeidsmarkt stond het afgelopen jaar in het teken van schaarste. Vooral advocaten- en notariskantoren hadden moeite om hun vacatures te vervullen, vooral doordat advocaten en notarissen op zowel junior als medior niveau switchten naar een inhouse functie in het bedrijfsleven.

Delen:

Joyce Toeset

Juridische professionals zijn vooral op zoek naar uitdaging en loopbaanontwikkeling, blijkt uit onderzoek van Robert Walters. Vooral advocatenkantoren komen tegemoet aan deze wens, en worden steeds beter in het terugwinnen van overgestapte advocaten, merkt legal recruitment manager Joyce Toeset.

Weinig groei in salarissen

‘De schaarste op de arbeidsmarkt heeft geleid tot een toename in de flexibele schil van organisaties,’ vertelt Toeset. Interim juristen met een achtergrond in de advocatuur worden ingezet om de werkdruk voor de advocaten in vaste dienst te verlichten. Ondanks de grote behoefte aan juristen, zijn de salarissen en uurtarieven van interim professionals in het juridische werkveld het afgelopen jaar nauwelijks gestegen. Dit komt volgens Toeset doordat de salarissen nu al op niveau liggen.

Hoewel drie op de vier juristen in 2019 een salarisverhoging kreeg, ging het voor de meesten van hen om slechts een  kleine verhoging van 1-3% ontvangen. Slechts 6% van de juristen heeft het afgelopen jaar grote salarisstappen van 20% of meer gemaakt.

Liever ontwikkeling dan meer salaris

Ook volgend jaar verwachten juristen geen grote salarisverhogingen. Een derde van de ondervraagde professionals verwacht zelfs helemaal geen verhoging te krijgen. Gelukkig blijkt salaris niet de belangrijkste factor voor hun werktevredenheid te zijn. Slechts 13% van de ondervraagde juristen is bereid van baan te veranderen in ruil voor een beter salaris, terwijl bijna 40% een nieuwe baan zou aannemen als deze betere carrièreperspectieven biedt. Om juristen aan te trekken zullen werkgevers dus meer moeten bieden dan alleen een goed salaris.

Nieuwe functies zorgen voor doorgroeimogelijkheden

Advocatenkantoren en andere werkgevers moeten creatief zijn om de schaarste het hoofd te kunnen bieden. Ze zien in dat ze aan de eisen van juristen tegemoet zullen moeten komen. In de hoop zichzelf weer in de kijker te spelen bij overgestapte advocaten, proberen de kantoren hun juristen meer doorgroeimogelijkheden te bieden. Dit leidt tot het ontstaan van allerlei nieuwe functies, zoals counsel, legal director of professional support lawyer. Toeset: ‘Advocaten willen niet meer jarenlang hard werken in de hoop het ooit tot partner te schoppen. Jonge juristen willen graag snel stappen maken. Als werkgever doe je er goed aan om een transparant carrièrepad voor hen uit te stippelen, zodat ze precies weten waar ze naartoe werken.’

Strategische invloed

Een andere manier waarop advocatenkantoren proberen hun voormalige medewerkers terug te winnen, is door flexibel of parttime werken te faciliteren. Hoewel werk-privébalans door 59% van de juristen als zeer belangrijk wordt beschouwd, zijn uitgedaagd worden en het bepalen van de eigen taken en planning nog belangrijker voor de werknemerstevredenheid. ‘De nieuwe generatie juridische professionals wil graag impact maken op de organisatie en meedenken met de strategie,’ vertelt Toeset. ‘Werkgevers gaan hier steeds meer in mee. Dat merk je onder andere aan het ontstaan van de legal business partner functie.’ Hoewel al deze maatregelen de leegstroom van de advocatuur nog geen halt toeroepen, merkt Toeset wel dat steeds meer advocaten hun weg terugvinden naar hun oude werkgever, met name vanuit de bancaire sector.

Over het onderzoek

Robert Walters voerde in september 2019 een enquête uit onder 941 professionals. Een groot gedeelte hiervan was werkzaam binnen het juridische veld. Twee derde van de ondervraagde juristen werkte in een vaste functie, terwijl een derde werkzaam was op interim basis.

Delen:

Scroll naar boven