Mr. van de maandag: Loes Gijbels

Delen:

Loes GijbelsMr. van de dag is Loes Gijbels (werkzaam bij SmeetsGijbels als advocaat, scheidingsbemiddelaar, coach en counselor). Het familierechtkantoor SmeetsGijbels opent binnenkort, op 1 februari 2009, een nieuwe vestiging in Amsterdam (Oud-Zuid).

Zijn er soms niet genoeg goede familierechtadvocaten in Amsterdam?

We blijken heel veel zaken te behandelen van mensen die wonen of werken in Amsterdam en omgeving. We merken in toenemende mate dat onze Amsterdamse cliënten graag willen dat we ook in Amsterdam zitten. Makkelijker voor besprekingen, minder reistijd (ook voor zittingen te Amsterdam) en minder tijdverlies door files. En daar komt bij dat er in Amsterdam, naast een aantal eenpitters, maar een enkel echt familierechtkantoor zit. Er zijn daar te weinig familierechtadvocaten om de markt te bedienen.

Of wellicht wordt er daar meer gescheiden dan in Rotterdam?

Nou, dat zou ik niet weten. Maar het is wel zo, dat al onze advocaten geroutineerd en gespecialiseerd in het familierecht zijn. Dat betekent dat we zaken binnen krijgen waarin de financiële belangen zeer groot zijn. De concentratie vermogende Nederlanders in en om Amsterdam is groter dan in en om Rotterdam. Er ligt dus voor ons een belangrijke markt in het Amsterdamse.

We horen dat u, nog geen twee jaar na verkozen te zijn tot meest aansprekende vrouwelijke advocaat, nauwelijks meer echt juristenwerk doet?

Dat klopt. Na jarenlang als advocaat en scheidingsbemiddelaar gewerkt te hebben met scheidende mensen begon ik me ernstig af te vragen: ‘Waarom doen wij, mensen, eigenlijk allemaal zo raar.’ In echtscheidingen werk je dagelijks met macht, onmacht en frustraties. Ik wilde weten waar ons gedrag vandaan komt. Wat drijft ons? Wat blokkeert ons? En ik voelde behoefte om mensen te helpen inzicht te krijgen in hun eigen gedrag. Zodat ze kunnen bijsturen, als ze dat zelf willen. Als je het onbewuste bewust kunt maken, kun je er wat mee, is mijn motto.
Ik heb dus een opleiding tot coach en counselor gevolgd. De opleiding werd gegeven door psychoanalytici in binnen- en buitenland. Ik vond het ontzettend moeilijk, maar ben blij dat ik het gedaan heb. Ik heb nu gewoon de dubbele bagage in mijn rugzak en ik werk inmiddels tevens als coach en counselor. Die werkzaamheden hoeven overigens geen betrekking te hebben op een echtscheiding. Ik werk met mensen die vastgelopen zijn, of vast dreigen te lopen, in welke situatie dan ook. Mensen, die de moed hebben om naar zichzelf te kijken, in plaats van met de vinger te wijzen naar een ander. Het is een geweldige bevrijding om weer baas te zijn over je eigen leven.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Ik heb professor Wim Kleijn altijd bewonderd. Helaas is hij begin dit jaar overleden. Hij kon voor de oplossing van een vraagstuk uit elk rechtsgebied iets putten en dat als puzzelstukjes in elkaar schuiven. Hij ‘speelde’ met het recht. Dat is maar weinig juristen gegeven.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Ik heb het huidige artikel 1:253a BW altijd gezien als het begin van betere rechtspraak. Dit was het eerste artikel in onze wet dat de rechter de opdracht gaf om, alvorens te beslissen, partijen op te roepen om een vergelijk te beproeven. Tegenwoordig is dit niet meer iets bijzonders, maar op 1 januari 1985, toen deze geschillenregeling werd ingevoerd, wel.

Welk wetsartikel het slechtst?

Artikel 1:141 BW. Dit wetsartikel gaat over huwelijkse voorwaarden en het bij echtscheiding (alsnog) uitvoeren van een in de huwelijkse voorwaarden opgenomen verrekenbeding. Zulks in de situatie dat een van de echtgenoten een onderneming heeft. Moet – kort gezegd – de onderneming dan in de verrekening betrokken worden, en zo ja, hoe? Het artikel leidt alleen maar tot onduidelijkheden en juridische discussies. Voor de ‘gewone man’ die het betreft werkelijk een ramp. Heel veel langslepende procedures met vaak onbegrijpelijke en onjuiste juridische uitspraken omdat rechters geen accountants zijn. Torenhoge frustraties bij de ex-echtelieden. Erg schadelijk voor de betreffende onderneming, want de ondernemer heeft zijn hoofd er jarenlang niet meer bij.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Het krijgen van de Sonja Boekman prijs. Het is niet niks om uitgeroepen te worden tot de ‘meest aansprekende vrouwelijke advocaat’. Ik heb dat ervaren als de kroon op mijn werk.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

www.rechtspraak.nl.

Welk boek las u het laatst?

‘Neurosis and Human Growth’ van Karen Horney.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met Robert Mugabe. Om de bevolking van Zimbabwe te verlossen van dit monster.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven