Mr. van de week: Paul Glazener

Delen:

Paul GlazenerMr. van de week is Paul Glazener. Hij was advocaat-partner mededingingsrecht bij Allen & Overy, en stapte op 1 september over naar de rechterlijke macht. Glazener is raadsheer bij het Gerechtshof Den Haag.

Een advocaat-partner van een groot commercieel kantoor die de overstap maakt naar de rechterlijke macht: dat zien we niet vaak. Waarom deze stap?

Als advocaat procedeerde ik veel. Dan probeer je je voor te stellen hoe een rechter zal beslissen, waar hij belang aan zal hechten. Zo is dat beslissingsproces mij steeds meer gaan fascineren, en is de behoefte ontstaan het van binnenuit te zien en er zelf aan deel te nemen.

Wat gaat u doen in de rechterlijke macht? Blijft u actief in het mededingingsrecht?

Als er mededingings- of Europeesrechtelijke zaken zijn, zal ik daar zeker graag bij betrokken worden. Maar zoveel van die zaken zijn er niet, en ik zal veel breder worden ingezet. Dat vind ik ook aantrekkelijk. Er is meer dan mededingingsrecht en Europees recht. Bovendien gaat het vaak meer om de feiten dan om juridische principes, en de analyse van wat gesteld en bewezen is, vindt plaats volgens regels die onafhankelijk zijn van het toepasselijke materiële recht. Maar ik zal het mededingingsrecht zeker met belangstelling blijven volgen.

Een rechter kijkt anders tegen een zaak aan dan een advocaat. Voorbereid op de switch?

Die andere manier van kijken lijkt mij niet zo’n probleem. Een advocaat moet zich ook verdiepen in het standpunt van de andere partij, en daarin de sterke en zwakke punten onderkennen. Hij gebruikt die inzichten vervolgens om het standpunt van zijn cliënt zo goed mogelijk te verdedigen. Maar dat betekent niet dat hij geen oog heeft voor het mogelijke gelijk van die andere partij. De verandering zit volgens mij meer in de (toepassing van de) techniek: stelplicht, bewijslast, het grievenstelsel en dergelijke. Maar ik krijg de tijd om het vak te leren. De eerste tijd zal ik werken als raadsheer in opleiding. Ik ben dan wel rechter, en werk ook als zodanig, maar volg tegelijkertijd een opleiding. Een beetje vergelijkbaar met een advocaat-stagiair.

Rechters hebben te kampen met grote werkdruk, en er wordt volop geklaagd over de Raad voor de rechtspraak. U komt niet in een gespreid bedje.

Dat moet ik nog gaan ervaren. Maar het zou toch ook raar zijn als mijn bedje wel gespreid was? Alleen als klein kind stap je in een gespreid bedje. Daarna moet je het zelf opmaken (overdrachtelijk gezien, tenminste).

Gaat u de advocatuur missen?

Zeker. Het contact met cliënten zal ik het meeste missen. Vergeleken met een advocaat heeft een rechter een eenzaam (werkend) bestaan.

Als u het voor het zeggen had dan?

Ik zou de Afsluitdijk laten veranderen in een halfopen stormvloedkering met schuifdeuren, net als bij de Oosterschelde. Daarmee zou het IJsselmeer veranderen van een aquarium vol algen en waterplanten in quasi-open zout water. Hoe mooi zou dat zijn.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Mijn tijd bij Allen & Overy. In 2000 zijn we met een heel nieuw kantoor in de Nederlandse markt begonnen. Dat was enorm inspirerend en succesvol.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Het recht als controle op de uitoefening van macht. Daarbij kan je in het mededingingsrecht denken aan de macht van ondernemingen, maar ik denk in het bijzonder aan de macht van toezichthouders. Waar macht is, is er een risico dat die wordt misbruikt. Bij toezichthouders wordt dat wel eens uit het oog verloren omdat men aanneemt dat die in het algemeen belang werkzaam zijn. Als advocaat heb ik de meeste voldoening beleefd aan rechterlijke uitspraken waarbij toezichthouders die hun boekje te buiten waren gegaan, zijn teruggefloten.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?

Ik ben zowel vrij open als vrij saai, dus ik vind het moeilijk deze vraag te beantwoorden. Dat ik van zeezeilen houd? Dat is geen geheim, en of het interessant is voor de lezer vraag ik mij af.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Dat is een makkelijk te beantwoorden vraag. Rechtspraak.nl

Welk boek las u het laatst?

The Iron Kingdom, van Christopher Clark. Over de opkomst en ondergang van Pruisen, van 1600 tot 1947. Je hebt er een vakantie voor nodig, maar het is zeer de moeite waard.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Als ik dan toch in de gevangenis moet zitten, dan maar met iemand die zo snel mogelijk van het wereldtoneel zou moeten verdwijnen, zoals Assad, de president van Syrië.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven