Mr. van de week: Rianne Letschert

Delen:

Rianne LetschertMr. van de week is Rianne Letschert. Ze is per 1 september benoemd tot rector magnificus van de Universiteit Maastricht, en is daarmee de jongste vrouwelijke rector magnificus ooit in Nederland. Ze is nu nog hoogleraar victimologie en internationaal recht aan de Universiteit van Tilburg.

Gefeliciteerd! Een hoogtepunt in uw carrière?

Absoluut! Een eervolle baan aan een prachtige universiteit.

Betekent het iets voor u dat u de jongste vrouwelijke rector magnificus ooit bent? En dat u dit jaar 40 wordt, net als de universiteit zelf?

Dat gaat vanzelf over zou ik zeggen. Het is natuurlijk wel leuk dat zowel de universiteit als ik in september een feestje vieren… Voor de rest vind ik het aspect van leeftijd of vrouw zijn minder belangrijk.

Uw voorganger, Luc Soete, is een econoom. Gaat u als jurist andere accenten leggen?

Of en waar ik andere accenten zal leggen zal de tijd leren, maar dat zal weinig met mijn juridische achtergrond te maken hebben. Ik ben niet erg van de regels om de regels, wat niet alle juristen mij zullen nazeggen…

Wat is het belangrijkste dat u wilt bereiken als rector magnificus van de Universiteit Maastricht?

Ook daar ga ik nu nog niet op voorsorteren. Eerst maar eens beginnen 1 september, en me goed laten informeren over de belangrijkste uitdagingen waar we met elkaar – en dan bedoel ik de studenten en alle medewerkers – voor staan.

Speelt bij uw keuze voor Maastricht nog mee dat het wel een erg aantrekkelijke stad is?

Niet specifiek, al moet ik wel zeggen dat ik Maastricht een van de mooiste en leukste steden van Nederland vind. Daar te mogen werken is wel een heel leuke bijkomstigheid.

Zijn we U nu kwijt als expert op uw vakgebieden victimologie en internationaal recht?

Zeker niet. Mijn onderzoeksproject naar de werking van internationale procedures die beogen slachtoffers van internationale misdaden bij te staan, loopt gewoon door. En ook mijn aio’s zal ik zeker niet in de steek laten. Daarnaast lijkt het me niet meer dan logisch dat een rector van een universiteit ook voldoende feeling houdt met onderwijs en onderzoek door het ook zelf, wel in mindere mate uiteraard, te blijven doen.

Als u het voor het zeggen had dan?

Ligt er natuurlijk aan waar ik iets over te zeggen had… maar als ik bijvoorbeeld de baas van het land zou zijn (zoals mijn zoontje zo vaak zegt), dan zou ik veel meer visie ontwikkelen rondom de toenemende verdeeldheid in ons prachtige land en hoe deze tegen te gaan.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

De vele slachtoffers die ik spreek voor mijn onderzoek die, ondanks trage en soms zware juridische procedures, blijven vechten voor gerechtigheid en vaak een enorme kracht en doorzettingsvermogen tonen.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

De laatste tijd de website van het Internationaal Strafhof.

Welk boek las u het laatst?

Ben momenteel Oorlog en Vrede aan het lezen, zo dik dat het wel even duurt voor ik het uit heb.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Ali B. Dat vind ik nu een van de leukste en meest geëngageerde artiesten van dit moment. Waarom nu per se in een gevangeniscel maar a la…

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven