Mr. van de woensdag: Frank Hendrickx

Delen:

Frank HendrickxMr. van de dag is Frank Hendrickx (Jean Monnet professor aan de Universiteit van Tilburg). Hendrickx verblijft tijdens de maand oktober als visiting scholar aan de University of Pennsylvania. Hij voert er onderzoek in het domein van arbeidsrecht en sportrecht.

Wat leert u de Amerikanen over deze twee onderwerpen?

Een verblijf van één maand heeft beperkingen, maar je probeert toch Europa wat dichterbij te brengen. Ook het nut van een grensoverschrijdende blik lijkt voor ons evident, maar Amerikanen kunnen daar ook wat van opsteken. Zo zoekt men in het Amerikaanse recht naar een theorie om de sport een uitzonderingspositie te geven, terwijl dit in Europa een heel groot, en voor de Amerikanen zeer nuttig maar onbekend leerstuk is.

Of leren de Amerikanen u vooral veel?

Toch wel. Je probeert in mijn situatie zoveel mogelijk exposure te ondergaan, met mensen te praten, ogen en oren open te houden, en je tracht je te verplaatsen in het Amerikaanse discours. Interessant is bijvoorbeeld om te zien hoe men ook in de V.S. begaan is met de grondslagen en de toekomst van het arbeidsrecht en er zich in dat kader twee scholen aftekenen, eentje die gestuurd wordt vanuit het ‘law and economics’-denken en eentje die meer vanuit ‘social justice’-invalshoeken werkt.

Bent u zelf een beetje sportief? Of werkt u vooral veel?

Vooral in mijn jeugd en tot in mijn twintiger jaren was ik heel sportief. Ik deed aan competitief (Belgisch provinciaal) veldvoetbal, zaalvoetbal en hardlopen. Sinds vijf jaar heb ik mij wegens een heupblessure sportief moeten heroriënteren. Na een zoektocht naar de juiste sport, fiets ik nu enkele jaren redelijk intensief met de racefiets, maar niet competitief. Ik probeer er zo’n twee keer per week tijd voor te maken. Dit ritme is te combineren met een drukke job (in de winter ga ik bijvoorbeeld ‘s avonds spinnen op de hometrainer).

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Dat is ongetwijfeld professor Roger Blanpain, hoogleraar in Leuven en Tilburg. Hij is zo’n beetje mijn mentor sinds ik bij hem mijn proeschrift schreef. Hij is niet alleen, zoals ik, een Belg met een internationale kijk op de dingen. Hij leerde me vooral dat het belangrijk is om mensen samen te brengen, creatief te denken en uiteraard de internationale blik te houden.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel I, a) van de ‘Declaration of Philadelphia’ (annex bij de constitutie van de Internationale Arbeidsorganisatie): "Labour is not a commodity".

Welk wetsartikel het slechtst?

Is moeilijk aan te duiden. Wellicht is geen artikel in se slecht, maar eventueel wel het aanwenden ervan.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Telkens als ik het gevoel heb dat ik als docent een verschil maak en je daardoor iemand ook effectief beter ziet worden, is dat voor mij een hoogtepunt. Een meer op mijn persoonlijke carrière betrokken hoogtepunt is wellicht de toekenning van een Jean Monnet-leerstoel Europees arbeidsrecht.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

De bibliotheekwebsite van de Universtiteit van Tilburg.

Welk boek las u het laatst?

Ik noem nu even geen vakliteratuur in strikte zin: ‘De waarheid van de tourbaas’ van Jean-Marie Leblanc.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Stephen Hawkin. Wellicht zou het verblijf in de cel zowel betekenisloos als betekenisvol worden.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven