Mr. van de week: Richard van der Weide

Delen:

Richard van der Weide. Foto: Advocatenkantoor Van der Weide

Mr. van de Week is Richard van der Weide, strafrechtadvocaat bij Advocatenkantoor Van der Weide in Amsterdam. In een ingezonden brief in het NRC pleitte hij voor strafbaarstelling van ‘vaderverstoting’ door ex-echtgenotes. In RTL Summer Night lichtte hij dat standpunt nog eens toe aan de hand van zijn privé-situatie.

Wat is de directe aanleiding voor uw opiniestuk in het NRC?
Als strafrechtadvocaat zie ik een zorgwekkende ontwikkeling: een toenemend aantal valse aangiftes over geweld, stalking, belaging en seksueel misbruik. Die worden gedaan door rancuneuze moeders na een vechtscheiding. Verder ben ik erg bezorgd over de duizenden kinderen die zijn weggehouden bij hun vader – zonder reden. Ze worden opgestookt in de wraakacties van moeders. Dat wordt niet begrensd door Jeugdzorg en niet gesanctioneerd door de rechtspraak.

Het verbaasde ons dat een strafrechtadvocaat een familierechtelijk onderwerp aansnijdt.
Als moeders het instrument van de aangifte gebruiken, dan heb je te maken met het strafrecht. Kinderen worden aangezet valse verklaringen af te leggen. Ze worden beschadigd door die psychologische vergiftiging.

Vaderverstoting – een nieuw delict?
Het bestaat niet maar zou wel een strafbaar feit moeten worden, net als in de VS. Daar is het een vorm van mishandeling – van de vader én van het kind. In Nederland zou het een specialis van zware mishandeling moeten worden. Ik geef toe dat de bewijsbaarheid van dit delict nog een probleem kan zijn.

Heeft u nog positieve reacties gekregen vanuit de rechtspraak, die door u stevig wordt bekritiseerd?
Van de rechtspraak heb ik niets gehoord. Had ik ook niet verwacht. Daar weten ze niet hoe ze hiermee moeten omgaan, dus duiken ze weg. Als kinderen door moeders worden gehersenspoeld en ze doen er niks aan, dan is dat labbekakkerig. Ik vind dat de rechtspraak mede debet is aan dit grote probleem, maar ze komen ermee weg. Ze handelen – zoals dat altijd heet – ‘in het belang van het kind’, maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Dit schaadt kinderen juist. Daarom moet dit gedrag van moeders worden vervolgd. Ik heb wel honderden reacties gehad van vaders, die me verschrikkelijke verhalen vertelden. Vanuit de gevangenis namen ze contact met me op: wilt u mijn strafzaak doen? En by the way: ik heb mijn kinderen al jaren niet meer gezien.

Half Nederland weet sinds uw optreden bij RTL Summer Night (26 juli) dat u zelf een vechtscheiding achter de rug heeft. Waarom treedt u daarmee in de publiciteit?
Ik wil aandacht voor dit probleem dus mijn eigen situatie dient een hoger doel: kwetsbare kinderen verdienen een betere behandeling.

Als u het voor het zeggen had dan…?
Dan zou bij de rechtspraak en Jeugdzorg het roer drastisch omgaan en zou ouderverstoting ook in de praktijk strafrechtelijk worden vervolgd.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Een vrijspraak, na vele incidenten, in een cold case zaak in 2016. Het betrof een grote moordzaak uit de jaren ’90.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Theo Hiddema en Piet Doedens. Beiden zijn fantastische strafpleiters en geweldige redenaars die iedereen kunnen overtuigen.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Ik houd van heavy metal, vooral van Iron Maiden en Metallica. Drummen is een manier om energie kwijt te raken en geeft verse energie.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?
Ik draai het om: het meest ergerlijke artikel is 137c Wetboek van Strafrecht, het beledigen van minderheden. Dat moet eruit. Het geeft voeding aan klaagzieke mensen. Mensen die discrimineren zijn zielenpieten, die je moet negeren. Het artikel staat de emancipatie en integratie van minderheden in de weg.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Rechtspraak.nl.

Welk boek las u het laatst?
Judas van Astrid Holleeder.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Met Bruce Dickinson, de zanger van Iron Maiden. Geweldige creatieve geest met vele talenten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven