Naar Minneapolis en terug

Delen:

CTC2015

De Court Technology Conference was dit keer in Minneapolis, Minnesota. Zoals gebruikelijk heb ik vanaf de conferentie dagelijks geblogd. De track over tools for the 21st century judge was mijn focus. Wat hebben rechters nodig als ze digitaal gaan? Rechters doen maar een paar dingen, zei iemand: beslissingen nemen en schrijven, dossiers raadplegen en onderzoek doen. Meer hoeven ze dus ook niet te kunnen. Dus: tekstverwerken, een dossierviewer en toegang tot kennissystemen zijn voldoende. Maar dat dan wel aanbieden op één webpagina. Ergens hadden ze voor de rechters ook een mooi staafdiagram met de eigen statistiek gemaakt. Vertrouwelijk, alleen voor jezelf: hoeveel zaken moet je nog, wat is je doorlooptijd, dat soort dingen. Ik vind dat heel mooi, maar er zijn ook rechters die dat liever niet zien.

Heks

Op weg naar CTC gebeurde er iets dat me niet meer los heeft gelaten. Ik was ingestapt om van Amsterdam naar Washington te vliegen. Naast mij kwam een vrouw te zitten. Ze was druk in de weer met haar smartphone, maakte een foto waar ik op stond en whatsappte die vervolgens naar iemand met de tekst: ‘help, ik zit naast een heks!’ Ik geloof dat ze niet in de gaten had dat ik dat had gezien. Het zat me niet lekker, maar ik besloot er niets over te zeggen. Toch maakte het de lange vlucht er niet makkelijker op.

Letsel

Zo fijn, een digitaal strafdossier. De voorzitter kan gewoon even het letsel op het scherm zetten, dan kan iedereen het zien. Dat maakt indruk. Of de officier van justitie die mij dit vertelde zich realiseerde dat wat je dan ziet niet zozeer ‘het letsel’ is, maar een foto van een persoon, iemand met verwondingen, die mogelijk als slachtoffer in de zaal zit, en misschien wel schrikt van zo’n onaangekondigde confrontatie met een nare ervaring? Mijn indruk was van niet.

Rechtwijzer 2.0 en de nieuwe leemte

Jullie nieuwe Rechtwijzer (hoe klinkt dat in het Engels?) is echt cool! De CIO van de gerechten van Californië had Rechtwijzer 2.0 gezien, en vond het een voorbeeld voor digitaal procederen. Ook van andere kanten was er veel lof voor de Rechtwijzer. Steeds meer mensen moeten hun recht zien te halen zonder rechtsbijstand. Advies- en onderhandelingsplatforms kunnen die nieuwe leemte misschien opvullen. Ik vroeg aan de organisatoren van CTC of de Rechtwijzer dan niet gepresenteerd had moeten worden. Ja, maar… geen geld om iemand uit Europa in te laten vliegen. OK, volgende keer misschien een videopresentatie. CTC 2017 is in Salt Lake City, in de derde week van september. Misschien kunnen de makers van Rechtwijzer 2.0 dat vast in hun agenda zetten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven