Naming and shaming in tv-programma ‘Betrapt!’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het gerechtshof Amsterdam oordeelt kritisch over het tv-programma Betrapt! (ECLI:NL:GHAMS:2019:4296). In dat programma confronteert presentator Thijs Zeeman ‘daders’ met hun misdaden, met draaiende camera. Het programma overschrijdt daarbij journalistieke grenzen en dat heeft juridische consequenties in deze strafzaak.

Mevrouw X heeft onder meer de autobanden van de auto’s van haar ex-partner en diens nieuwe vriendin lekgestoken. Een andere auto van de nieuwe vriendin bekladde ze met verf. Mevrouw X is tot haar daden gekomen uit wrok jegens haar ex-partner. Ze wordt strafrechtelijk vervolgd voor haar daden. In soortgelijke gevallen pleegt een forse onvoorwaardelijke taakstraf te worden opgelegd.
Maar haar ex-partner neemt, terwijl de strafzaak nog loopt, alvast het heft in eigen hand. Hij stapt – samen met zijn nieuwe vriendin – naar het televisieprogramma Betrapt! Mevrouw X wordt in dat programma neergezet als een ‘gestoorde, knettergekke ex’, er worden camerabeelden getoond van de vernielingen en er worden nog andere – onbewezen – beschuldigingen aan haar adres geuit. De presentator wacht mevrouw X op bij haar werk. Hij confronteert haar met de vernielingen. Mevrouw X geeft op beheerste wijze te kennen geen behoefte te hebben aan een gesprek met de programmamaker. Zij vervolgt rustig haar weg. De presentator en zijn cameraploeg blijven haar achtervolgen en confronteren. Hieraan komt pas een einde als mevrouw X de metro instapt, de presentator haar ten overstaan van andere reizigers naroept en de metrodeuren sluiten.

Voor veel personen in de privé- en werkomgeving van mevrouw X was duidelijk dat zij het was. Bovendien wijst de ex-partner de werkgever van mevrouw X op de naderende uitzending. Dit alles kwalificeert het hof als ‘iets wat sterk het karakter draagt van naming and shaming’. Daarvoor is volgens het hof in een rechtsstaat geen plaats. Het hof verbindt daar consequenties aan: de aan mevrouw X op te leggen taakstraf wordt geheel in voorwaardelijke vorm opgelegd. Mevrouw X heeft al genoeg geleden door de manier waarop het televisieprogramma zich voor het karretje van haar ex-partner heeft laten spannen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top