Nathalie Minkjan (Groningen) wint de scriptieprijs Insolventierecht

Delen:

V.l.n.r.: Erik de Kloe, Martijn Vermeeren, Nathalie Minkjan en Bob Wessels

Nathalie Minkjan, die haar master haalde aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft dit jaar de BUREN Scriptieprijs voor Insolventierecht gewonnen. De uitreiking vond plaats op 28 november op het kantoor van BUREN in Den Haag. Voor de scriptieprijs zijn in totaal vier scripties genomineerd.

Nathalie Minkjan won de prijs met de scriptie De aanpak van de problematiek rondom (gesecureerde) aandeelhoudersleningen. Een taak voor de wetgever weggelegd?. Andere genomineerden waren Arnold Vedder (Rijksuniversiteit Groningen, Overdracht onder insolventievoorwaarde. Over het in werking treden van een insolventievoorwaarde, waardoor een goed verloren gaat voor de boedel), Stefanie Senden (Maastricht University, De kwalificatie van de Peeters/Gatzen-vordering in het internationaal privaatrecht: een kritische blik op de beoordeling door het Hof van Justitie van de Europese Unie inzake NK/Fortis) en Nikolai Goncharov (Universiteit van Amsterdam, Priority Rules Under the Directive (EU) 2019/1023 and the Shareholder-Creditor Agency Problem – A comparative legal research). Goncharov kreeg voor zijn scriptie een eervolle vermelding.

Juryrapport

Het oordeel van de jury over de winnende scriptie van Nathalie Minkjan luidt als volgt: “De scriptie gaat in op een thema dat hier even verderop, in het parlement, wordt besproken, de gesencureerde aandeelhouderslening. […] De auteur ontwikkelt een heldere, brede vraagstelling, gebruikt de uitvoerige literatuur over het onderwerp, analyseert helder de enkele gevallen in de rechtspraak en werkt gedachten op een weloverwogen, evenwichtige wijze uit. Zowel de titel als de ondertitel geven aan dat de auteurs een oplossing ontwikkelt. Die oplossing wordt vanuit de basisprincipes van het burgerlijk recht, zoals de contractsvrijheid en het principe van paritas creditorum uitgewerkt. Dit alles, na vergelijking met Duits en Oostenrijks recht, leidt tot de conclusie dat er eigenlijk geen taak voor de wetgever is. De praktijk kan het probleem in hoge mate aan met gebruikmaking van bestaande juridische instrumenten, die in de scriptie ook worden uitgewerkt.”

De jury bestond uit prof. mr. B. Wessels, emeritus hoogleraar internationaal insolventierecht aan de Universiteit van Leiden, Erik de Kloe, universitair docent Insolventierecht aan de Universiteit van Rotterdam en Martijn Vermeeren, advocaat en partner herstructurering en insolventie bij BUREN.

BUREN heeft de Scriptieprijs voor Insolventierecht in het leven geroepen ter bevordering van het enthousiasme en de belangstelling voor het insolventierecht in de breedste zin. Dit is de tweede keer dat de prijs wordt uitgereikt. Vorig jaar won Ramon Vastmans met zijn scriptie De positie van de licentienemer bij faillissement van de licentiegever. De prijs wordt uitgereikt in samenwerking met Celsus juridische uitgeverij, die de winnende scriptie in boekvorm publiceert.

De scripties zijn te lezen op de website van BUREN.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven