Neem niet zomaar iets voor waar aan!

Operatie Raaf is een reconstructie van de juridische strijd die Geert-Jan Knoops en Carry Knoops-Hamburger jarenlang voerden in de zaak van de Argentijnse piloot Julio Poch. Strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma las het boek in één adem uit.

Delen:

Dé kerntaken van de strafrechtadvocaat zijn het toezien op een eerlijk proces en het trachten te voorkomen van onterechte veroordelingen. In Operatie Raaf, dat gaat over de dubieuze rol van de Nederlandse staat in de zaak-Poch, spelen beide aspecten een rol.
Het advocaten- en sinds kort ook schrijversduo Geert-Jan en Carry Knoops heeft de afgelopen jaren menige gerechtelijke dwaling middels een herzieningsverzoek weten te herstellen. Dergelijke zaken vergen in de regel veel tijd, maar ook doorzettingsvermogen. Aan dat laatste ontbreekt het beiden zeker niet. Het is dan ook bewonderenswaardig dat ze de tijd hebben gevonden om een boek te schrijven over deze slepende kwestie. Geert-Jan heeft de afgelopen jaren meerdere boeken geschreven, maar dit is het eerste boek dat van beider hand afkomstig is.
Volgens de uitgever doen Geert-Jan en Carry Knoops in deze uiterst spannende reconstructie op indringende wijze verslag van de juridische strijd die zij jarenlang zowel achter de schermen als in de rechtszaal hebben gevoerd tegen met name de Nederlandse overheid. Daarmee is niets te veel gezegd. Ondanks het feit dat de afloop van het proces tegen de Argentijnse piloot Julio Poch bij de meeste lezers al bekend is, heb ik het boek in één adem uitgelezen. Het een boeiend relaas, waarin gedetailleerd wordt beschreven op welke schandalige wijze Poch, door aannames en eigen interpretaties van zijn eigen collega’s, in staat van beschuldiging wordt gesteld. Aanvankelijk lijkt het een hopeloze strijd die in Argentinië wordt gevoerd, maar door het verhoor in Nederland van degenen die de zaak hebben aangezwengeld, krijgt de zaak uiteindelijk een andere wending. 

Verplichte leesstof

De schrijvers tonen aan dat de feiten in zaken waarin het bewijs louter is gebaseerd op getuigenverklaringen wel eens heel anders kunnen zijn dan aanvankelijk het geval lijkt. De rol die de verdediging daarin kan vervullen wordt uitvoerig uit de doeken gedaan en biedt houvast voor de aanpak in vergelijkbare zaken. De wijze waarop de belastende getuigen worden ondervraagd en vervolgens naarstig wordt gezocht naar getuigen en deskundigen die de onwaarheden kunnen ontkrachten, verdient alle lof en zou verplichte leesstof moeten worden voor allen die zich met de rechtspleging bezig houden. Neem niet zomaar iets voor waar aan! Het is niet alleen het helder beschreven strafproces, maar ook de wijze waarop Poch slachtoffer is geworden van het falende systeem en het eigenbelang van betrokkenen, die maken dat je hoopt dat dit je nooit overkomt. Op gepaste wijze wordt in de laatste hoofdstukken de vinger op de zere plek gelegd. Hopelijk trekken ook de betrokkenen daaruit lering, in plaats van zich te hullen in de inmiddels bekende weggevaagde herinneringen.  

Geert-Jan en Carry Knoops, Operatie RaafUitgeverij Balans

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven