Nicolaes Tollenaar volgde nooit colleges

Colleges volgde hij niet, hij deed tentamen als er een mogelijkheid was en toch was Nicolaes Tollenaar in twee jaar klaar met zijn rechtenstudie – in de tijd dat hij ook nog eens werkstudent was bij De Brauw.

Delen:

Nicolaes Tollenaar over de Nederlandse Vereniging voor Herstructurering - Mr. online
Nicolaes Tollenaar

Nicolaes Tollenaar (Pretoria, Zuid-Afrika, 1973) studeerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam theoretische natuurkunde en vervolgens Nederlands recht. In 2016 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift Het pre-insolventieakkoord. Hij was als advocaat verbonden aan De Brauw Blackstone Westbroek en Houthoff. Sinds 2010 is hij advocaat/partner bij RESOR.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Ik heb mijn rechtenstudie op een wat atypische manier gedaan. Na mijn natuurkundestudie begon ik als werkstudent op de octrooi-afdeling bij De Brauw in de groep van Willem Hoyng en Bart van den Broek die daar toen nog zaten. Ik studeerde in deeltijd rechten. Colleges volgde ik niet. Ik kocht en las gewoon de boeken en deed de vakken in willekeurige volgorde zodra er een tentamenmogelijkheid was. Na twee jaar was ik klaar. Bart van den Broek schreef toen mijn sollicitatiebrief voor De Brauw. Ik hoefde die alleen maar te ondertekenen. Mijn beste herinneringen uit die tijd zijn het werken met Bart van den Broek en Willem Hoyng. De compromisloze toewijding aan hun vak werkte aanstekelijk. Zij hebben bij mij de liefde voor de advocatuur aangewakkerd. Slechte herinneringen kan ik zo gauw niet bedenken.

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak?
Met een sterke belangstelling voor bedrijvigheid werd ik natuurlijk aangesproken door de vakken ondernemingsrecht en insolventierecht. Maar ik heb ook erg genoten van het boek Constitutioneel recht van (Constantijn) Kortmann. Met strafrecht had ik minder.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Voor studenten die de kant van het ondernemings- of insolventierecht opgaan, zouden belangrijke bedrijfseconomische basisvakken zoals boekhouden, financiële verslaggeving en ondernemingsfinanciering verplichte kost moeten zijn. Ik heb deze vakken zelf aan de economiefaculteit van de VU en de Open Universiteit gevolgd en daarnaast nog bijgelezen. Je kunt de ondernemings- of insolventiepraktijk niet goed beoefenen zonder gedegen financieel-economische basiskennis.

Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
Met het boek Shoe Dog, van Phil Knight, de oprichter van Nike, nog vers in het geheugen komt een uitspraak van Knight bij me op die mij aanspreekt en die ik hier graag citeer: “I’d tell men and women in their midtwenties not to settle for a job or a profession or even a career. Seek a calling. Even if you don’t know what that means, seek it. If you’re following your calling, the fatigue will be easier to bear, the disappointments will be fuel, the highs will be like nothing you’ve ever felt.

Tollenaar is deze week ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven