Nieuw: centraal online portaal voor slachtoffers

Slachtoffers van een misdrijf krijgen vanaf het moment van aangifte bij de politie van verschillende organisaties informatie over hun zaak, waaronder van politie, Openbaar Ministerie en Slachtofferhulp Nederland. Vanaf maandag 16 november kunnen zij al die informatie vinden via één centraal online portaal: MijnSlachtofferzaak.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Nieuw- centraal online portaal voor slachtoffers
Foto: Pixabay

Verschillende organisaties zoals politie, OM, Slachtofferhulp Nederland, Schadefonds Geweldsmisdrijven en Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) werken samen om een zaak te behandelen. Een slachtoffer kon van al deze organisaties berichten over zijn of haar zaak ontvangen via mail en post. Al die informatie is nu in één overzicht in te zien op www.MijnSlachtofferzaak.nl. 

Tijdlijn

Door in het online systeem in te loggen met hun DigiD krijgen slachtoffers aan de hand van een tijdlijn informatie te zien over de voortgang van hun zaak en kunnen zij de door de betrokken organisaties verstuurde berichten lezen. 

Alleen berichten over de voortgang van op of na 1 februari 2020 gestarte zaken zijn in het systeem opgenomen. Ook verstrekt de politie op dit moment alleen berichten via MijnSlachtofferzaak als het gaat om diefstal, vernieling of dierenmishandeling. In andere gevallen wordt een slachtoffer nog per brief of telefoon geïnformeerd. Iemand krijgt hierover een melding bovenaan zijn tijdlijn. Het CJIB geeft op dit moment via het online portaal alleen informatie over schadevergoedingsmaatregelen die door de rechter zijn toegewezen. Informatie over door de officier van justitie toegewezen schadevergoedingsmaatregelen gaat nog per brief. 

Rechten

In elk bericht op de tijdlijn staan ook de contactgegevens van de instantie die de informatie heeft gestuurd, zodat iemand daarmee desgewenst direct contact kan opnemen. Ook kan een slachtoffer er informatie vinden over zijn of haar rechten en over de hulp die hij of zij kan krijgen en de diensten die de betrokken organisaties aanbieden. Daarnaast zijn er antwoorden op veel gestelde vragen over het online systeem te vinden.

In ontwikkeling

Het digitale portaal voor slachtoffers is nog in ontwikkeling. Zo wordt nog bekeken of ook nabestaanden via het systeem inzage kunnen krijgen in een zaak. MijnSlachtofferzaak is onderdeel van een brede aanpak van het ministerie van Justitie en Veiligheid om slachtoffers een betere positie te geven in het strafproces. 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top