Nieuwe advocatenclub opgericht uit onvrede over de NOvA

Delen:

Pieter Dietz de Loos
Pieter Dietz de Loos

Er komt een nieuwe landelijke vereniging van advocaten die zich wil opwerpen als belangenbehartiger van de beroepsgroep: Vereniging Advocaten Belangen i.o. De Wassenaarse advocaat Pieter Dietz de Loos (De Loos en Schrijver Advocaten) is een van de voortrekkers.

In een appgroepje dat door geestverwanten van Dietz de Loos is opgericht hebben zich inmiddels 362 advocaten gemeld. Alle aangemelde advocaten zijn voor een groot deel afhankelijk van toevoegingen.

Stakingsacties

De advocaten verenigen zich uit onvrede over de welwillende houding van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) tegenover het besluit van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) om de komende twee jaar 73 miljoen euro extra uit te trekken voor de gefinancierde rechtsbijstand. De NOvA en specialisatieverenigingen als de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten (NVSA) en de Nederlandse Vereniging voor Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA) besloten toen de geplande stakingsacties voor begin volgend jaar af te blazen.

Acties gaan door

Volgens Dietz de Loos (69) en geestverwanten kan de NOvA dat helemaal niet beslissen omdat de orde de acties niet heeft geïnitieerd. “De acties gaan gewoon door,” zegt Dietz de Loos. Door de kortingen op de rechtsbijstand de maat vol bij veel advocaten die op toevoegingsbasis werken, zegt de Wassenaarse advocaat, die zelf actief is in de rechtsgebieden strafrecht, familierecht en civiel recht. “Ik werk voor een omzet van een tientje per uur. Dat hou je niet vol.”

Advocaat-stagiairs

Hij en zijn geestverwanten vinden het tijd voor een belangenvereniging van advocaten, omdat de NOvA zich niet als zodanig opstelt. “De NOvA streeft het belang van een goede rechtsbedeling na. Dat is ook wat advocaat-stagiairs al meteen de eerste dag in Woudschoten wordt geleerd. En dat is ook wat algemeen deken Jan Loorbach in een afscheidsinterview heeft gezegd. Wij vullen hier een leemte op.”

Bankrekening

Het afgelopen weekend hebben de advocaten de koppen bij elkaar gestoken om verdere concrete stappen te zetten. Er moet een bestuur komen, er worden concept-statuten gemaakt, een huishoudelijk reglement, er wordt een bankrekening geopend. De naam van de club is inmiddels rond: Vereniging Advocaten Belangen i.o. Daarna kan de vereniging volgende week formeel worden opgericht bij de notaris. “Vervolgens zullen we de NOvA op de hoogte stellen,” zegt Dietz de Loos.

Geen onbekend fenomeen

De NOvA kent de nieuwe club. “Geen onbekend fenomeen,” zegt de woordvoerder van de orde. “Deze vereniging is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Bond voor ondernemende advocaten (BOA) die zich op de belangen van eenpitters richt.” Maar de wettelijke taak van de NOvA is veel ruimer, zegt de woordvoerder. “In het belang van een goede rechtsbedeling bevorderen we een goede uitoefening van de praktijk. De belangrijkste taak van de NOvA richt zich op het kunnen voeren van de praktijk in lijn met de advocatuurlijke kernwaarden zodat elke rechtzoekende een beroep kan doen op een onafhankelijke, partijdige, deskundige, integere vertrouwenspersoon en advocaat.”

 

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven