Nordine Lgarah wint Buren scriptieprijs voor insolventierecht 2021

Dit jaar loofde BUREN in samenwerking met Celsus juridische uitgeverij voor de vierde keer de BUREN Scriptieprijs voor Insolventierecht uit voor de beste scriptie op het gebied van het insolventierecht. De winnaar van de BUREN Scriptieprijs voor Insolventierecht 2021 is Nordine Lgarah.

Delen:

Links Martijn Vermeeren en rechts Ruud Brunninkhuis, beiden van BUREN.

Nordine Lgarah won de editie 2021 met zijn scriptie De samenloop tussen de actio Pauliana en artikel 2:334u BW: een verwelkt muurbloempje? Hij studeerde aan de Universiteit Leiden. De uitreiking van de prijs vond dit jaar, net als vorig jaar wegens de coronapandemie, volledig online plaats op 24 november. Een eervolle vermelding ging dit jaar naar Klaas Ooms met een scriptie over de pre-pack. Andere finalisten waren Saar Vinke (De gesecureerde schuldeiser in de WHOA) en Dionne Dimitrakarakos (Het civielrechtelijk bestuursverbod: een evaluatie).

Juryrapport

De winnende scriptie gaat in op de verhouding tussen de splitsing van rechtspersonen en de pauliana. Volgens de jury bespreekt Nordine Lgarah ‘op hoog niveau’ de basis van beide onderwerpen. Daarna komen beide onderwerpen bij elkaar, bespreekt hij verschillende visies op deze samenloop en neemt hij zelf een afgewogen standpunt in. De onderwerpen die in de scriptie worden besproken zijn ‘erg technisch en complex’. ‘Juist de verhouding met Europees recht en de relatieve werking van de actio pauliana komen prominent aan bod in deze scriptie en worden op een diepgravende manier behandeld en bij elkaar gebracht.’ De jury waardeert ook het ‘mooie uitstapje’ naar het Romeins recht. ‘Niet onvermeld mag blijven dat de heer Lgarah zelfs een cursus Italiaans heeft gevolgd om voor zijn scriptie Italiaanse bronnen te raadplegen. Het onderzoek is ook nog eens op een gestructureerde wijze en met veel souplesse op papier gezet.’ De scriptie zal in boekvorm worden uitgegeven door Celsus juridische uitgeverij en zal naar verwachting in januari 2022 verschijnen.

Jury

De jury bestond uit prof. mr. H. Koster, wetenschappelijk directeur en hoogleraar Ondernemingsrecht aan de Universiteit van Leiden, H.J. de Kloe, universitair docent Insolventierecht aan de Universiteit van Rotterdam en M.J.H. Vermeeren, advocaat en partner herstructurering en insolventie bij BUREN.

Alle genomineerde scripties zijn te vinden op de website van BUREN.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven