NVvR-leden stemmen ‘zonder enthousiasme’ in met nieuwe cao

De ledenraad van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak heeft ingestemd met de nieuwe cao voor de rechterlijke macht. Daarmee zijn stakingen afgewend, althans voorlopig. Want als er niets wordt gedaan aan de hoge werkdruk, sluit de NVvR acties niet uit.

Delen:

Depositphotos_266585280_S-handen schudden

Na een maanden durend cao-conflict, waarin de NVvR de onderhandelingen opschortte, met acties werd gedreigd en minister Weerwind (Rechtsbescherming) een ultimatum stelde, werden vakbond en minister het vorige maand dan toch eens over een nieuwe cao. Alleen moesten de leden van de NVvR daar nog wel mee instemmen.

Niet unaniem

Dat is nu gebeurd, al was het met gemengde gevoelens. Leden konden in een online peiling hun reactie geven op het onderhandelingsresultaat. Van de 975 respondenten stond 58 procent er positief tegenover, 21 procent negatief en 21 procent neutraal. Ook tijdens een extra vergadering van de Ledenraad op 8 mei bleek men niet unaniem: zo stemde de sectie OM in meerderheid tegen het resultaat.

Het hoogste haalbare

NVvR-voorzitter Marc Fierstra noemde het akkoord na afloop van de vergadering een belangrijke tussenstap, maar niet meer dan dat. Er zijn enkele financiële afspraken gemaakt (zo gaan leden van de rechterlijke macht gaan er zeven procent op vooruit en ontvangen ze als financiële tegemoetkoming voor de hoge werkdruk 4.900 euro bruto) en wordt er beter beleid bepaald. “Dat is positief. Toch gaan we akkoord zonder enthousiasme, omdat we van mening zijn dat dit het hoogst haalbare is voor dit moment. We missen echter structurele verbeteringen op het belangrijkste pijnpunt: de onverantwoord hoge werkdruk.”

Scepsis

In de onderhandelingen is afgesproken dat een onafhankelijke verkenner het komende half jaar gaat bekijken wat er aan de werkdruk te doen is en met concrete aanbevelingen komt. “Er is begrijpelijkerwijs veel scepsis bij onze achterban over de effectiviteit van dit aanbod, want een verkenner lost op korte termijn het structurele probleem van de werkdruk niet op. Toch zijn wij bereid hieraan mee te werken, mits dit bijdraagt aan échte verbeteringen”, aldus Fierstra. Maar, waarschuwt hij, als verlichting van de werkdruk uitblijft, dan rest de NVvR niets anders dan alsnog acties voor te bereiden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven