Ombudsman onderzoekt informatieverstrekking Openbaar Ministerie over tipgeld

Het Openbaar Ministerie kan burgers om tips vragen om strafbare feiten op te lossen en looft soms een financiële beloning uit voor de gouden tip. Niet altijd is voor burgers duidelijk wat er daarna met hun tips gebeurt. Daarom start de Nationale Ombudsman een onderzoek naar de informatieverstrekking in deze procedure. Ook kunnen burgers vanaf 5 oktober met hun ervaringen terecht bij een speciaal meldpunt.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Depositphotos

“Burgers hebben niet altijd het gevoel dat hun inbreng serieus wordt behandeld en gewaardeerd”, licht ombudsman Reinier van Zutphen het onderzoek toe. “Terwijl het OM hen, met het uitloven van een financiële beloning, wél aanmoedigt om actief informatie te geven. Burgers spannen zich vervolgens in om het OM of de politie op weg te helpen. Maar ondertussen is voor burgers onduidelijk wat er met hun informatie gebeurt, hoe hun tip wordt geregistreerd en beoordeeld en wat er met hun persoonlijke gegevens gebeurt.”

Terugkoppeling

Volgens Van Zutphen krijgen burgers vaak geen terugkoppeling, of alleen als ze erom vragen. “Een burger moet, al voor hij een eventuele tip geeft, weten waar hij aan toe is”, aldus Van Zutphen. De ombudsman wil dat met het onderzoek duidelijk wordt welke informatie burgers van het Openbaar Ministerie of de politie mogen en kunnen verwachten als het OM een financiële beloning uitlooft aan tipgevers. Meer duidelijkheid kan volgens hem bovendien bijdragen aan de bereidheid van burgers om in strafzaken rechtstreeks informatie aan het OM of de politie te geven.

Meldpunt

Naast het onderzoek opent de ombudsman per dinsdag 5 oktober ook een speciaal meldpunt, waar burgers hun ervaringen met het geven van informatie aan OM en politie kunnen delen. Dit meldpunt is tot en met vrijdag 26 november 2021 bereikbaar via tipgeversprocedure@nationaleombudsman.nl.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top