Onderzoek naar verzwegen relatie hoofdofficieren

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Depositphotos

Onder leiding van Mr. J.W. Fokkens begint een onafhankelijke commissie op 4 juni een onderzoek naar de besluitvorming rond de benoeming van toenmalig procureur-generaal Marc van Nimwegen tot hoofdofficier van justitie in Rotterdam in 2014, en zijn relatie met hoofdofficier Marianne Bloos.

Aanleiding voor het onderzoek zijn publicaties in NRC van 16 en 23 mei over spanningen in de top van het Openbaar Ministerie, vanwege de verzwegen relatie tussen procureur-generaal Marc van Nimwegen en Marianne Bloos, hoofdofficier van het Functioneel Parket. De twee maakten ook samen een dienstreis naar Thailand in 2012.

De commissie onderzoekt of er voor 2014 aanwijzingen waren die duidden op het bestaan van een relatie tussen Van Nimwegen als procureur-generaal en Bloos die sinds 2011 hoofdofficier is, alsmede de wijze waarop het College is omgegaan met meldingen over die relatie tot voorjaar 2016, toen de voorzitter van het College door Van Nimwegen op de hoogte is gesteld van hun relatie. De commissie heeft de ruimte om ook andere onderzoeksvragen binnen haar onderzoek mee te nemen.

Naast Fokkens, oud procureur-generaal bij de Hoge Raad, bestaat de onderzoekscommissie uit mr. C.P.M. Cleiren, hoogleraar straf- en strafprocesrecht bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie aan de universiteit Leiden en mr. H. de Doelder, emeritus hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal heeft er alle vertrouwen in dat deze onafhankelijke onderzoekscommissie alle feiten op een rij krijgt. “Het is een ingewikkeld onderzoek dat de commissie gaat doen en ik snap dat dat heel vervelend is voor alle betrokkenen. Maar dit onderzoek is nodig om beelden die naar boven zijn gekomen, al of niet feitelijk te kunnen onderbouwen. Juist voor een organisatie als het OM is dat van groot belang.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top