Ook AKD trekt stekker uit samenwerking met Russische staatsbedrijven

Veel Nederlandse advocatenkantoren hadden afgelopen weken in reactie op de oorlog in Oekraïne al de banden verbroken met aan het Kremlin gelieerde klanten; ook Zuidaskantoor AKD is nu overstag. Op de dag van een publicatie van Follow the Money hierover liet het kantoor weten afscheid te nemen van alle Russische staatsbedrijven. Beaufort Litigation in Rotterdam zet die stap vooralsnog niet.

Delen:

Depositphotos_551748290_S-a3cc9d0e
foto: Depositphotos

Follow the Money (FTM), platform voor financieel-economische onderzoeksjournalistiek, onderzocht de positie van de advocatenkantoren, en ontdekte dat AKD in Amsterdam en Beaufort Litigation in Rotterdam nog banden onderhielden met aan de Russische Federatie gelieerde bedrijven. Daarmee waren ze inmiddels een minderheid geworden te midden van een ‘juridische boycot’ van Rusland. Massaal hebben advocatenkantoren, waaronder ook grote namen zoals NautaDutilh, Allen & Overy en het ‘Kremlin aan de Zuidas’ Houthoff, hun Russische partners de wacht aangezegd. Dat gebeurde onder druk van de publieke opinie, maar bijvoorbeeld ook van de Amsterdamse burgemeester Halsema.

Nucleaire wapens

AKD trad tot voor kort op voor Uranium One, een Nederlandse dochteronderneming van het Russische staatsbedrijf Rosatom. In de huidige context een dubieuze rol, want Rosatom is wereldwijd de belangrijkste leverancier van verrijkt uranium, waarvan het naast kerncentrales ook de Russische defensie-industrie voorziet. Zo is Rosatom volgens FTM “een onmisbare schakel in het nucleaire wapenarsenaal”.

AKD liet lang in het midden of het de samenwerking met Russische staatsbedrijven zou voortzetten, en liet zich desgevraagd hierover herhaaldelijk in vage bewoordingen uit. Begin maart gaf het kantoor op LinkedIn aan alle (Wit-)Russische relaties en connecties te heroverwegen. Precies op de dag van het FTM-artikel, 18 maart, liet het plots op de website weten stappen te hebben ondernomen. Daar was de volgende verklaring te lezen: “As a consequence of our reviews over the past weeks, and based on the aforementioned criteria, AKD parted ways with all state owned Russian clients, as well as certain not-state-owned Russian clients.” De criteria waarop wordt gedoeld, zijn de internationale sancties, het eigen morele kompas en de gedragsregels voor de advocatuur.

Staatsbank

Een kantoor dat schijnbaar nog steeds relaties onderhoudt met het Kremlin, is het Rotterdamse boetiekkantoor Beaufort Litigation. Het kantoor vertegenwoordigt de Promsvyazbank, een Russische staatsbank. Ook deze opdracht krijgt in het licht van de voortwoedende oorlog een kwestieus karakter, aangezien de Promsvyazbank door Poetin hoogstpersoonlijk werd aangewezen voor de financiering van de Russische defensie-industrie.

Het kleine kantoor in de havenstad, dat gespecialiseerd is in procederen op het gebied van transport, handel en verzekeringen, heeft nog niet gereageerd op de recente onthullingen.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven