Zuidaskantoren moeten burgemeester uitleg geven over Russische cliënten

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft, met steun van de Amsterdamse Orde van Advocaten, de bestuursvoorzitters van elf grote advocatenkantoren ontboden. Bedoeling is dat zij uitleg geven over hun Russische clientèle.

Delen:

burgemeester_halsema4_ foto Tom Feenstra-e8dda6ea
foto: Tom Feenstra

Halsema maakt zich bezorgd over het aanzien van Amsterdam als financieel zakelijk centrum door de mogelijke banden van Zuidasadvocaten met de Russische staat, schrijft Het Financieele Dagblad. Een woordvoerder liet de krant weten dat de burgemeester daarom samen met deken Evert-Jan Henrichs van de Amsterdamse Orde ‘een vertegenwoordiging van de advocatuur’ voor een gesprek heeft ontboden.

Waarschuwing

Henrichs rekent er volgens het FD op dat alle elf bestuursbezitters aan de uitnodiging gehoor geven. De burgemeester nam vorige week contact met hem op om haar zorgen te uiten. Zelf had Henrichs toen al een brief aan alle Amsterdamse advocaten gestuurd om hen te waarschuwen dat ook advocaten zich moeten houden aan sancties tegen Rusland, en dus niet mogen meewerken aan transacties met Russisch vermogen.

Morele en ethische dilemma’s

Henrichs zegt te hopen dat de bestuursvoorzitters van de Zuidaskantoren met Halsema van gedachten willen wisselen over de morele en ethische dilemma’s die na de Russische inval zijn ontstaan voor advocaten met Russische klanten. De advocatuur moet zich net als de rest van het bedrijfsleven schikken naar de economische sancties tegen Rusland, maar heeft tegelijkertijd ook de rechtsstatelijke plicht om cliënten adequaat bij te staan.

Banden verbroken

Een aantal kantoren heeft inmiddels zijn banden met de Russische Federatie en daaraan gelieerde personen en bedrijven verbroken of aangekondigd dat te gaan doen. Vorige week deed Houthoff dat, onder zware druk van de publieke opinie. Ook NautaDutilh stopt met het bijstaan van ‘Poetin-gelieerde’ partijen. En afgelopen weekend maakte het Amsterdamse IE-kantoor Hoyng Rokh Monegier bekend de Russische staat niet langer bij te staan in de strijd om het eigendom van een aantal bekende wodkamerken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven