Nog een advocatenkantoor dat Kremlin als klant de deur wijst

Hoyng Rokh Monegier maakte dit weekend bekend niet langer de Russische staat te vertegenwoordigen. Het Amsterdamse IE-kantoor stond Rusland bij in de strijd om het eigendom van een aantal wodkamerken.

Delen:

Depositphotos_461225106_S-5cf38521
foto: Depositphotos

Advocaat Joris van Manen verdedigde de Russische staatsonderneming FKP Sojuzplodoimport in een al twintig jaar durend merkgeschil zaak tegen de Russische tycoon Joeri Sjefler. Deze had de rechten op de wodkamerken verworven na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, volgens Rusland op illegale wijze. Na vragen van NRC liet Van Manen weten met de zaak te stoppen.

Niet moreel verantwoord

Hoyng Rokh Monegier vroeg advies aan Evert-Jan Henrichs, de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten. Henrichs maande afgelopen week de hoofdstedelijke advocatuur  in een brief  tot “sterk verhoogde waakzaamheid” bij zaken met Russische cliënten. Na intern beraad besloot Hoyng Rokh Monegier Rusland als cliënt te laten vallen, het kantoor vindt het niet langer moreel te verantwoorden om de Russische staat te vertegenwoordigen.

Stolichnaya

Het geschil waarin Van Manen de Europese procedure coördineerde, draait om het terugwinnen van de rechten op onder meer wodkamerk Stolichnaya. Deze waren in handen van Sjeflers bedrijf Spirits International, een dochter van SPI Group, dat statutair gevestigd is in Nederland. Van Manen wist de merken deels succesvol terug te claimen voor Rusland. De SPI Group moest de rechten voor de Benelux van de Nederlandse rechter afstaan aan Rusland en Sjefler moest de sinds 1999 behaalde winst terugbetalen. Er lopen nog rechtszaken over het voeren van het merk in andere Europese landen.

Houthoff

Vorige week gaf Houthoff  – na aanvankelijke aarzeling – onder druk van de publieke opinie aan alle banden verbreken te verbreken met de Russische Federatie en daaraan gelieerde personen en bedrijven. Het Kremlin was jarenlang een belangrijke inkomstenbron voor het kantoor, wat leidde tot de bijnaam ‘Kremlinkantoor’.
Het kantoor stond de Russische staat onder meer bij in een zeventien jaar slepend conflict met drie voormalige aandeelhouders van energiebedrijf Yukos. Zij eisen meer dan 50 miljard dollar omdat het Kremlin Yukos ten onrechte onteigend zou hebben. Ook behartigde Houthoff de belangen van Rusland in de strijd om de Krimschatten.

NautaDutilh

Ook NautaDutilh liet weten niet meer op te treden voor Russische partijen gelieerd aan het Kremlin. In een verklaring op de website schrijft het kantoor: “In de toekomst zullen wij geen zaken aanvaarden voor aan het Kremlin gelieerde partijen en geen cliënten accepteren die met het Kremlin verbonden zijn. Wij ondernemen stappen om sommige opdrachten te beëindigen of op te schorten met inachtneming van onze professionele en juridische verantwoordelijkheden.”
Een van de Russische cliënten van NautaDutilh is de Gazprombank, de financiële tak van gasbedrijf Gazprom.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven