‘OpenRecht kan juridische instellingen en kantoren miljoenen besparen’

Delen:

Foto: Depositphotos

Het toekomstige juridische kennisplatform OpenRecht kan de juridische wereld een miljoenenbesparing aan abonnementskosten opleveren. Dat zegt Leo van der Wees, secretaris van de stichting OpenRecht. OpenRecht krijgt tijdens de internationale Open Access-week van 22 tot en met 28 oktober een zogenoemde ‘zachte lancering’.

Bij die lancering staan er al ruim honderd juridische publicaties op het platform. Die dienen vooral om geïnteresseerden te laten zien hoe het open-accessplatform werkt, eruitziet en zich ontwikkelt, legt Van der Wees uit. De bedoeling is dat OpenRecht vervolgens vol gaat lopen met nieuwe hoogwaardige juridische publicaties. “Dan stoppen we met het vullen ervan met informatie die al eerder gepubliceerd is; tenzij die heel belangrijk is.”

VRIJ TOEGANKELIJK

De publicaties op OpenRecht worden vrij toegankelijk. De stichting wil daarvoor structureel financiële ondersteuning krijgen van universiteiten, de overheid en advocatenkantoren. Toch leidt dat volgens Van der Wees niet tot een vestzak-broekzakconstructie – abonnementskosten inruilen voor financiële ondersteuning. “Het juridisch veld betaalt nu aan uitgevers jaarlijks vele miljoenen voor juridische databases en publicaties. Het in stand houden van OpenRecht zal vermoedelijk niet meer kosten dan een miljoen per jaar. Dat is een fractie van het bedrag dat juridische instellingen en kantoren nu aan abonnementskosten kwijt zijn. Die kosten vallen met OpenRecht voor een groot deel weg.”

VOLGENDE STAP

Met het kennisplatform OpenRecht zetten juristen een volgende stap naar volledig digitaal publiceren, meent Van der Wees. “We zitten nu nog in een overgangsfase, waarin publicaties op papier online beschikbaar worden gemaakt. OpenRecht is het begin van een nieuwe moderne juridische kennisinfrastructuur, met als doel op een gebruiksvriendelijke manier kennis aan elkaar te knopen.”

Als voorbeeld van de mogelijkheden noemt Van der Wees het zorgen voor historisch gezien correcte links. “Als je over tien jaar een artikel van nu leest met een verwijzing naar een wettekst, brengt de hyperlink je naar hoe die wettekst gold in 2018, niet naar hoe die geldt in 2028.” OpenRecht zorgt er volgens hem tevens voor dat het zoeken naar en het navigeren door juridisch materiaal sterk vereenvoudigt. “Geïnteresseerden hoeven niet meer van website A via databank B naar blog C of tijdschrift D om allerlei verschillende commentaren te kunnen inzien.”

KWALITEIT

Naar verwachting bevat het platform aan het eind van dit jaar al zeker duizend publicaties van hoogleraren, wetenschappers, advocaten, en rechters. Die publicaties worden waar mogelijk verrijkt met hyperlinks naar wetten, uitspraken, verordeningen en andere artikelen. Redacties die bestaan uit praktijkjuristen en rechtswetenschappers bewaken de kwaliteit.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven