Opkomst van een nieuwe beroepsgroep

Delen:

Spreekt u er ook steeds meer? U weet wel: mensen die er helemaal genoeg van hebben om dag in dag uit naar dat zelfde kantoor te gaan, met dezelfde mensen te werken, met dezelfde compagnons dezelfde “heisessies” mee te maken, over dezelfde … etc, etc.

Wellicht heeft u het helemaal voor elkaar. Dat leuke werk met die leuke collega’s in die leuke organisatie. Maar zelfs dan kriebelt het misschien ergens: die onrust, die wens om zelf helemaal aan het “stuur te zitten”.

Uit Europees onderzoek blijkt dat circa 30% van de Nederlanders de behoefte voelt om zich uit bestaande traditionele bedrijven en structuren los te maken en voor zichzelf te beginnen. En ondanks de economisch barre tijden zie je ook in de juridische markt nog steeds veel mensen dat doen. Het is niet voor niets dat jaar na jaar het aantal 1-pitters in de advocatuur stijgt.

Zelfstandig ondernemerschap is “cool”

Bovendien is de houding van vakgenoten ten opzichte van “vrije juristen” de laatste jaren erg veranderd. Vroeger was er toch een beetje het beeld dat je niet tot de top kon behoren als je niet bij een groot kantoor of multinational werkte. Dat is nu anders. Ja, het feit dat jij je “ketenen” afgeworpen hebt en nu zelf in de driver-seat zit, levert je op menig borrel het respect en een licht jaloerse blik op van vakgenoten.

Ondertussen zie ik dat ook bedrijven steeds makkelijker de weg weten te vinden naar die groeiende groep onafhankelijke juristen. Daarbij uiteraard ook geholpen door netwerken als het onze, maar dat niet alleen. Er verandert ook iets wezenlijks in de manier waarop bedrijven zelfstandige juristen inschakelen. Die verandering gaat de laatste tijd heel snel en zorgt ervoor dat de interim-jurist zoals we die sinds eind jaren ’90 op de Nederlandse markt zagen een beetje op z’n retour is.

Bedrijven weten welke kennis en kunde ze nodig hebben

Bedrijven weten namelijk steeds beter waarvoor ze precies een beroep willen doen op een jurist van buiten.  Vroeger werd je als interim-jurist ingehuurd om iemand te vervangen tijdens zwangerschapsverlof. Door de professionalisering van legal management als vak, heeft de moderne General Counsel echter een beter zicht dan zijn of haar voorganger op de exacte inhoud van de werkportefeuille van de bedrijfsjuristen van de afdeling. Daardoor is het minder voor de hand liggend om om bij ziekte / zwangerschap van een medewerker iemand in te huren om een complete fte. waar te nemen.

Juist doordat de workload steeds inzichtelijker wordt kan deze ook makkelijker opgedeeld en opnieuw verdeeld worden binnen het team. Als iemand plotseling wegvalt geeft de manager een stukje van het werk aan medewerkers A, B en C. Wellicht blijft er dan een pluk gespecialiseerd werk over. Vroeger werd zo’n duidelijk afgekaderde vraag vrij automatisch naar het vaste advocatenkantoor doorgespeeld.

Omdat Legal management professionaliseert

Je ziet nu al dat een aantal (grotere) bedrijven die voorop lopen in legal management daar anders mee om gaan. Zij brengen in toenemende mate dat soort werk onder bij een zelfstandige specialist die specifiek voor dat doel in de arm genomen wordt. Veelal juristen of 1-pitter advocaten die het bedrijf al kennen, bijvoorbeeld omdat in het verleden ad interim van hun diensten gebruik is gemaakt.

Is daar eenmaal een paar keer mee geëxperimenteerd dan smaakt dat al snel naar meer en zie je dat zelfstandige juristen niet alleen meer ter vervanging worden ingeschakeld, maar ook voor losse dossiers en projecten waarvoor het op de afdeling aan tijd of kennis ontbreekt.

Zo is er een nieuwe beroepsgroep aan het ontstaan

Het werk van de jurist die op deze manier bedrijven bedient lijkt logischerwijs steeds meer op de adviespraktijk van de advocatuur.

Maar vergis je niet. Het blijft wezenlijk anders omdat deze professionals de locatie waar zij hun werk verrichten en de manier waarop het in rekening gebracht wordt, geheel laten afhangen van de aard van het project. Ze maken ook geen deel uit van vaste structuren, maar werken voor verschillende organisaties in telkens wisselende team samenstellingen. Sommigen zijn ingeschreven als advocaat, maar de meesten niet.

Hoog tijd voor een eerste eigen jaarcongres

28 maart as. is er op Nyenrode een congres voor en over deze nieuwe beroepsgroep. Als Netwerk van OndernemendeJuristen zijn wij gevraagd om het programma mede vorm te geven en de sprekers te leveren. Vandaar dat je ook ons logo aantreft. Ben er super enthousiast over want het is hoog tijd dat deze groeiende groep een eigen jaarcongres kreeg, maar ik heb verder geen € belang in de kaartverkoop o.i.d.

Ook voor Legal Managers

Dit congres is overigens niet alleen toegankelijk voor zelfstandige juristen. Legal Managers die op een efficiënte manier hun netwerk van zelfstandige juristen en advocaten willen uitbreiden zijn ook welkom. Bent u een relatie van een van de 450 leden van het netwerk van OndernemendeJuristen, dan zou ik het zelfs een eer vinden om u als onze gast daar te mogen begroeten. Stuur mij een mail of leg contact via Linkedin

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven