Opnieuw een interim voorzitter voor het College voor de Rechten van de Mens

Nico Schrijver, tot voor kort lid van de Raad van State, wordt per 1 juli interim voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens. Hij is de opvolger van oud-PG bij de Hoge Raad Jos Silvis, die vorige zomer als interimmer werd benoemd bij het toen in een bestuurscrisis verkerende college.

Delen:

college rvdm

In het voorjaar van 2023 kwam naar buiten dat een deel van de collegeleden bij het ministerie van Justitie en Veiligheid had geklaagd over voorzitter Jacobine Geel. Ze zou zich schuldig volgens de klokkenluiders schuldig hebben gemaakt aan intimidatie, discriminatie en vriendjespolitiek. Twee van hen konden vervolgens naar de eerder toegezegde verlenging van hun aanstelling fluiten. Minister Weerwind (Rechtsbescherming) stelde een commissie in om onderzoek te doen naar de klachten.

Gezondheidsredenen

De bestuurscrisis escaleerde, waarna Geel in begin juni 2023 bekendmaakte dat ze haar functie tijdelijk neerlegde om gezondheidsredenen. “De melding, de huidige samenwerking binnen het Collegebestuur, gevoegd bij de door mij ervaren onveiligheid, maken mij ziek”, schreef ze in een brief aan haar collega’s.

Continuïteit

Om de continuïteit van het werk van het mensenrechteninstituut te waarborgen werd niet lang daarna oud-PG bij de Hoge Raad Jos Silvis aangesteld als interim voorzitter. Per 1 juli aanstaande wordt hij opgevolgd door Nico Schrijver, die onlangs afzwaaide als staatsraad bij de Afdeling advisering van de Raad van State. Eerder was hij zes jaar lid van de Eerste Kamer en vicevoorzitter van de PvdA-fractie. Schrijver is emeritus hoogleraar Internationaal publiekrecht aan de Universiteit Leiden en is lid geweest van een van de mensenrechtencomités van de Verenigde Naties en van de Commissie-Davids (die in 2009 onderzoek deed naar Nederlandse politieke steun aan de oorlog in Irak).

Nieuwe plaatsvervangend Collegeleden

Naast de benoeming Schrijver zijn ook vijf plaatsvervangend Collegeleden benoemd: Nynke Hilbrands-Baarsma, Jildou Boerlage-van den Bosch, Vera Kool, Veeni Naganathar en Hana van Ooijen.  Dat brengt het aantal plaatsvervangers op negentien.

Te weinig vaste leden

Op de site van het College staan maar vijf vaste leden (onder wie Jacobine Geel), terwijl dat er volgens de wet minimaal negen en maximaal twaalf moeten zijn.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven