Orde van Advocaten deelt zorgen met buitenlandse dekens over ‘rule of law’

De Nederlandse Orde van Advocaten maakt zich zorgen over een aantal zaken in de rechtsstaat. Dat liet ze weten tijdens een bijeenkomst in Wenen. De bezorgdheid ging over de tekortschietende begroting voor rechtsbijstand, de vertrouwelijkheid van informatie van advocaten, en de afnemende veiligheid voor de advocatuur in Nederland.

Delen:

Het ging om de European Presidents’ Conference (EPK) georganiseerd door de Österreichischer Rechtsanwaltskammertag. Tijdens de bijeenkomst liet de Orde bij monde van de algemeen deken Robert Crince le Roy weten dat ze zich onder meer zorgen maakt om de terugkerende discussie rond rechtsbijstand in Nederland. Ze ziet op dat vlak graag een onafhankelijker van de politiek vastgesteld begrotingsbedrag, op de langere termijn. Dit in het bijzonder voor rechtshulp voor mensen die slachtoffer werden van het toeslagenschandaal en bewoners van Groningen die schade opliepen door de aardgaswinning. Een eerdere compensatie voor rechtsbijstandsadvocaten werd al teniet gedaan door de inflatie, lichtte ze haar buitenlandse collega’s toe.

In Wenen stelde de Nederlandse Orde vast dat in migratievraagstukken en in de aanpak van de georganiseerde misdaad de toegang tot een eerlijk proces niet altijd gegarandeerd is.

Verkiezingen

Ook over de laatste verkiezingen liet ze zich uit. In de meeste programma’s van politieke partijen zag de Commissie Rechtsstatelijkheid in Verkiezingsprogramma’s van de orde punten staan die niet met de rechtsstaat overeenkwamen. Maar over het geheel was ze er desondanks positief over. Vooral omdat er steeds meer burgerinitiatieven zijn op politiek vlak. De politiek moet daar wel meer ruimte aan geven, stelde de NOvA in Wenen.

Onder druk

De Orde gaf verder aan dat de geheimhouding en het verschoningsrecht van de advocaat in Nederland al sinds een paar jaar onder druk staat, omdat justitie in onderzoeken niet genoeg in staat is om vertrouwelijke informatie van advocaten (bijvoorbeeld via email) te herkennen en te vernietigen.

Bedreigd

De Nederlandse Orde vertelde tijdens de conferentie over de afnemende veiligheid van advocaten in Nederland en hoe er initiatieven zijn genomen om hier verbetering in te brengen. Bijvoorbeeld door contactgegevens af te schermen, of door het aanstellen van vertrouwenspersonen in het geval advocaten worden bedreigd, of als ze te maken hebben met pogingen om hen te corrumperen.

Meer advocaten

De orde meldde dat er per 1 januari 2024 18.513 advocaten staan geregistreerd in Nederland. Dat zijn er 295 meer dan het jaar ervoor. Die toename was het meest terug te voeren tot de steden Amsterdam en Den Haag.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven