Openbaar Ministerie seponeert zaak-Castor: verschoningsrecht geschonden

Het Openbaar Ministerie geeft onomstotelijk toe dat het in de zaak-Castor het verschoningsrecht heeft geschonden. Daarom is besloten om vermogensbeheerder Box Consultants niet strafrechtelijk te vervolgen. Terecht, oordeelt advocatenkantoor Stibbe.

Delen:

Openbaar Ministerie seponeert zaak-Castor: verschoningsrecht geschonden - Mr. online
Foto: Depositphotos

“Bij de omgang met verschoningsgerechtigde gegevens zijn fouten gemaakt”, stelt het OM in een persbericht. “Dit is mede het gevolg geweest van, achteraf bezien, onjuiste keuzes die door het Openbaar Ministerie in verband met deze strafzaak zijn gemaakt.” In de zaak-Castor, waarbij de Brabantse vermogensbeheerder Box Consultants werd vervolgd, zag het OM een vertrouwelijk rapport in van Stibbe, met ruim drieduizend e-mails tussen dit advocatenkantoor en cliënt Box Consultants. Daarover zijn meerdere procedures gevoerd, het OM haalt nu bakzeil.

Geseponeerd

Het OM stelt ook dat uit rechterlijke uitspraken blijkt dat het onvoldoende inzichtelijk heeft gemaakt wat de precieze omvang van de inbreuk op het verschoningsrecht is geweest. Op basis van de huidige jurisprudentie en reeds gedane uitspraken van de (civiele) rechter, concludeert het OM dat het niet langer het recht heeft om de verdachten in deze strafzaak te vervolgen. De zaak wordt na tien jaar onderzoek geseponeerd.

Betreuren

Het OM zegt de gang van zaken ‘te betreuren’ en erkent dat het verschoningsrecht in deze strafzaak ‘onvoldoende is gerespecteerd’. Het OM neemt dit zwaar op omdat het recht om in vrijheid met een geheimhouder, zoals een advocaat, notaris of arts te kunnen communiceren van groot belang is. Het Openbaar Ministerie was al in gesprek met verschillende onderdelen van de strafrechtketen (advocatuur, rechtspraak en opsporingsdiensten) over hoe procedures rond het verschoningsrecht kunnen worden verbeterd.

Herhaling van fouten voorkomen

“De procedures van het OM hebben altijd als doel gehad om de status van geheimhouders-informatie te respecteren”, is de reactie van hoofdofficier van justitie van het Functioneel Parket Michiel Zwinkels. “Civielrechtelijke uitspraken over de werkwijze in de onderliggende strafzaak maakten inzichtelijk dat meer had moeten worden gedaan om het verschoningsrecht te waarborgen. Wij zijn ons hiervan bewust en willen er alles aan doen om herhaling van gemaakte fouten te voorkomen.”

Onvermijdelijk

In een reactie zegt Stibbe dat het OM ‘de juiste conclusie heeft getrokken’ door de zaak tegen hun cliënt Box Consultants te seponeren. De schendingen van het verschoningsrecht werden volgens Stibbe ‘bewust gedaan’. “De conclusie dat het OM niet-ontvankelijk is, was inmiddels onvermijdelijk. Het OM heeft hiermee als organisatie uiteindelijk zijn verantwoordelijkheid genomen en dan vinden wij terecht.” Over eventuele schadeclaims doet Stibbe geen uitspraak.

Procedures gaan door

De zaak heeft ook geleid tot een aantal civielrechtelijke procedures van de betrokken Stibbe-advocaten tegen de Staat. “Deze procedures worden gevoerd in het belang van de bescherming van het verschoningsrecht, nu en in de toekomst.” Stibbe verwacht dat de Hoge Raad ‘in de eerste helft van 2024’ daarover uitspraak doet. Hoewel het OM verantwoordelijkheid heeft genomen, aldus Stibbe, geldt dat niet voor een aantal individuen buiten het OM. “Ook de lopende tuchtrechtelijke procedures tegen die individuele betrokkenen zullen derhalve worden voortgezet.”

Lees meer over:

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven