Oud-hoofdofficier vijf maanden in de cel voor ontucht met minderjarige

De rechtbank Den Haag heeft voormalig plaatsvervangend hoofdofficier Vincent Leenders vijf maanden onvoorwaardelijke celstraf opgelegd voor het plegen van ontucht met een minderjarige. Het Openbaar Ministerie had elf maanden geëist.

Delen:

Oud-hoofdofficier vijf maanden in de cel voor ontucht met minderjarige - Mr. online
Foto: Weston MacKinnon/Unsplash

Verdachte Leenders en het slachtoffer leerden elkaar kennen via de app Bullchat, waar het al snel ging over seks. Het slachtoffer deed zich voor als 18 jaar. De verdachte was de op dat moment 43-jarige Vincent Leenders, (toenmalig) plaatsvervangend hoofdofficier van justitie bij het Functioneel Parket in Amsterdam. Hij zei niet te weten dat de jongen in werkelijkheid pas 16 was, maar heeft dat ook niet gecontroleerd. “Kinderprostitutie bestaat bij de gratie van klanten die hun hoofd in het zand steken”, aldus de officier van justitie in de rechtszaal op 10 mei.

Achter de voordeur

Verdachte en het slachtoffer spraken in de tweede helft van 2016 vele malen af, waarbij het zeker in vijf gevallen tot seksuele handelingen is gekomen. Die contacten waren vluchtig. Verdachte pleegde ontuchtige handelingen bij de jongen. Dat gebeurde bij de jongen thuis, achter de voordeur, nog in het halletje, en na een paar minuten verdween verdachte al weer. Voor zijn diensten kreeg de jongen meestal tussen de 35 en 70 euro en soms ook een pakje sigaretten. Voor het OM is het duidelijk dat het slachtoffer zich tot de seksuele ontmoetingen liet verleiden door de toezegging van geld.

Geen strafvermindering

De verdachte is na zijn aanhouding ontslagen door het Openbaar Ministerie. Ook is zijn zaak uitgebreid in de media geweest, waarbij hij met naam, toenaam en beeltenis is besproken. Dat zou volgens het OM echter geen reden tot strafvermindering moeten zijn. “Wij realiseren ons dat de maatschappelijke val die verdachte heeft doorgemaakt uiterst pijnlijk moet zijn geweest”, zei de officier van justitie. “Het ontslag is echter het enig logische gevolg van de gepleegde strafbare feiten. En dat hij zichzelf door zijn (voormalige) functie in de kijker van de media zou spelen, kan ook geen verrassing zijn geweest.” Wel houdt de officier rekening met het feit dat verdachte een schaderegeling met het slachtoffer heeft getroffen, dat hij zelf in therapie is gegaan en dat de zaak al enkele jaren loopt.

Ernst van het feit

Het slachtoffer heeft zich destijds met meer volwassen mannen ingelaten, zaken die eerder dienden voor de rechtbank Amsterdam. Drie van die zaken waren min of meer vergelijkbaar en daarin legde de rechtbank straffen op van één maand cel, zes weken cel en zeven weken cel. Die straffen doen wat het OM betreft geen recht aan de ernst van het feit, daarom is het OM in beroep tegen deze vonnissen. Het OM had negen tot twaalf maanden cel geëist, waarvan drie tot vier maanden voorwaardelijk. Die lijn is door het OM ook in de Haagse zaak tegen de oud-hoofdofficier gevolgd, en kwam uit op elf maanden cel.

‘Beter moeten weten’

De rechtbank Den Haag wilde niet zo ver gaan en veroordeelde hem gisteren tot vijf maanden onvoorwaardelijke celstraf. “Hij had, gelet op zijn functie en het grote leeftijdsverschil, beter moeten weten. Door zijn gedrag heeft hij ook het aanzien van het Openbaar Ministerie beschadigd.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven