Overstap van de week: Christiane Uijlenbroek

Delen:

Christiane Uijlenbroek

Overstap van de week is Christiane Uijlenbroek. Uijlenbroek is als Rechtsanwältin in dienst getreden van Dijks Leijssen Advocaten & Rechtsanwälte in Enschede. Zij doet voornamelijk IPR- en grensoverschrijdende zaken voor Nederlandse cliënten die een juridisch probleem in Duitsland hebben en vice versa.

Waarom deze overstap?

Dijks Leijssen Advocaten en Rechtsanwälte is een echt Nederlands-Duits advocatenkantoor en biedt dus meer dan alleen een German Desk. Ik kan hier mijn kennis en ervaring als Duitse juriste optimaal gebruiken, maar ook mijn vaardigheden als opgeleide vertaalster.

Was het moeilijk deze beslissing te nemen?

Nee zeker niet, ik heb bij mijn sollicitatiegesprekken het kantoor leren kennen, niet alleen uiterlijk, en was eigenlijk meteen enthousiast. Een degelijke oude villa met degelijke, niet oude mensen spreekt me aan. En ook de moderne, maar toch soms traditionele werkwijze past in mijn straatje. Ik voel me hier als een vis in het water.

Wat maakt dat u zo goed bent in uw vak?

Als dochter van een jurist hoor ik juridische onderwerpen van jongs af aan. Mij is bijgebracht dat vrijheid het grootste goed is, wat wij hebben, daarom is mijn insteek dat iedereen mag doen en laten wat hij/zij wil, zolang hij/zij niet de vrijheid van iemand anders aantast. Dit principe hanteer ik ook in mijn dossiers. Met andere woorden, ik zoek de grenzen van de wet, maar ga er niet overheen.

Buiten vaktechnische zaken, hoe zijn Duitse zaken anders dan Nederlandse?

Juridisch zijn er uiteraard een groot aantal verschillen, op het gebied van rechtsvordering, maar ook in het materiële recht. Maar ook cultureel zijn er verschillen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat een Duitser altijd ‘Sie’ zegt. Überhaupt zijn Duitsers wat formeler in de omgang, schriftelijk dan wel mondeling. Nederlanders hebben veel meer beeldspraak, in Duitsland heeft ‘niemand boter op het hoofd….’

Aangezien ik bijna alleen maar grensoverschrijdende zaken in behandeling heb, moet in elk dossier sowieso de vraag naar de bevoegde rechter en naar het toepasselijke rechtssysteem gesteld worden, dat is in alleen Duitse zaken niet zo.

Wie is uw voorbeeld in uw vakgebied en waarom?

Wat moet ik nu zeggen? Mijn kantoorgenoten ken ik nog niet lang genoeg, om iemand als voorbeeld aan te kunnen geven. Maar ik werk natuurlijk al redelijk lang in dit vak, en voor mij was altijd mijn collega mr. Frank Klemann uit Zwolle een voorbeeld. Hij heeft heel veel vakkennis, hij beantwoordt elke vraag, hij is heel sociaal en ziet niet alleen de commerciële kant van ons werk. Frank en ik kennen elkaar al heel lang, ik heb altijd veel bewondering voor hem als advocaat en als mens gehad.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven