Overstap van de week: Frits Schneider

Delen:

Frits Schneider

Overstap van de week is Frits Schneider. Schneider stapte over van Borg Advocaten naar AKD. Hij is gespecialiseerd in het financieel-economisch strafrecht. Schneider is tevens parttime strafrechter in de Rechtbank Den Bosch.

Was het moeilijk om deze overstap te maken?
Ja en nee. Ja, omdat ik sterk hecht aan loyaliteit en een goede band met mijn kantoorgenoten had en zal houden. Ik heb de afgelopen jaren met bijzonder veel plezier met hen samengewerkt. Nee, omdat ik het een enorme uitdaging vind om vorm en richting te geven aan een kwalitatief hoogstaande strafsectie. Binnen de (inter)nationale rechtspraktijk van ​AKD doen zich veel aan het financieel-economisch strafrecht gerelateerde vraagstukken voor. Bovendien ben ik van oordeel dat de spreiding van AKD binnen de Benelux met kantoren in Amsterdam, Breda, Eindhoven, Rotterdam, Brussel en Luxemburg een bijzonder goede basis voor de verdere ontwikkeling van de strafpraktijk vormt.

Voelt u zich al thuis bij AKD? Wat is het leukste, buiten uw nieuwe werkzaamheden en wellicht meer salaris, dat u erbij hebt gekregen?
Ik ben buitengewoon goed en hartelijk ontvangen. Uw vraag kan ik dan ook zonder enig voorbehoud positief beantwoorden: ik voel mij zeker thuis. Daar is overigens het hoge niveau van professionele ondersteuning mede debet aan.

Wat wilt u bij AKD bereiken?
Als gezegd is mijn voornaamste doel de realisering van een strafsectie van uitnemende professionals. Advocaten met een hoge standaard die in staat zijn in teamverband te opereren en hun kennis te koppelen aan vaardigheid in en buiten de rechtszaal.

U heeft onder meer te maken met cybercriminaliteit. Wat maakt cybercriminaliteit zo interessant?
Ik beschik niet over een glazen bol, maar het lijkt mij redelijk voorspelbaar dat cybercriminaliteit binnen het door het strafrecht bestreken veld een zich steeds verder ontwikkelend businessmodel zal zijn. Denk slechts aan ransomeware-aanvallen en de daarmee verband houdende witwasoperaties. Of de bedreiging van cyberaanvallen voor de veiligheid en het functioneren van de maatschappij en ondernemingen. We hoeven maar te kijken naar de recente presidentsverkiezingen in de VS en de veronderstelde cyberactiviteiten vanuit Rusland in relatie tot de campagne van de huidige Amerikaanse president om ons te realiseren dat er een nieuwe vorm van criminaliteit op ons afkomt. Dat is strafrechtelijk bezien een interessant fenomeen.

Welk beroep had u uitgeoefend als u niet voor de advocatuur gekozen had?
Daar hoef ik niet lang over na te denken. De mens is een fascinerend wezen. Ik zou mij graag hebben verdiept in hetgeen de  mens beweegt; wat het handelen van de mens bepaalt. Een goede tweede keuze zou zijn – maar dat vergt een vrije niet door grenzen bepaalde geest – het schrijven van fictie. Het scheppen van een wereld die, althans wanneer ik het verhaal mag schrijven, ook wat spannende, misschien zelfs wat lugubere trekjes heeft. Dat verklaart waarschijnlijk mijn affiniteit met schrijvers als Stephen King en Dean Koontz.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven