Parviz Samim (Hogeschool Utrecht) over studeren met een woordenboek

Parviz Samim studeerde aan de Hogeschool Utrecht. Nu is hij daar docent en heeft hij honderden likes op zijn naam staan vanwege een lijst die hij op LinkedIn heeft gedeeld met archaïsche juridische woorden. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Parviz Samim 'toen'

Parviz Samim is docent recht aan de Hogeschool Utrecht en auteur van meerdere juridische boeken. Aan die hogeschool haalde hij ook zijn bachelor sociaal juridische dienstverlening. Zijn master rechtsgeleerdheid deed hij aan de Universiteit Utrecht. Hij heeft grote moeite met het gebruik van archaïsche termen door juristen.

Wat is de slechtste herinnering aan uw studie?
Mijn slechtste herinnering was de Nederlandse taal. Dat was voor mij (tijdens mijn studie) de grootste uitdaging. Toen ik met mijn eerste studie begon woonde ik ongeveer drie jaar in Nederland. Het lezen en begrijpen van de ‘lastige’ boeken en wetteksten was voor mij geen gemakkelijke zaak. Sommige van die boeken heb ik bewaard voor mijn kinderen. Later kunnen zij zien hoe hard hun vader heeft moeten werken en hoe hij de kansen in Nederland heeft benut. 

Wat treffen zij in die boeken aan?
De boeken zijn vol met de door mij destijds gemaakte aantekeningen. Zo heb ik destijds de betekenis van veel woorden in mijn boeken in mijn moedertaal opgeschreven. Ik ging als volgt te werk. Aan de hand van een woordenboek zocht ik ten eerste de betekenis van veel woorden op. Ten tweede schreef ik de betekenis van die woorden in het boek op. Dit mocht uiteraard terecht niet in de wettenbundel. Ten derde probeerde ik uit de context de hoofdzaken af te leiden. Ten slotte probeerde ik te leren en onthouden. Deze werkwijze kostte mij veel tijd en energie. Dit weerhield mij echter er niet van om voor mijn doel te blijven strijden. 

Wat is uw beste herinnering aan uw studie?
Een voldoende voor het tentamen rechtspersonenrecht!

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak?
Ik was tijdens mijn studie bijzonder nieuwsgierig (leergierig). Dit maakte dat ik het liefst (bijna) alle vakken wilde volgen. Mijn favoriete vak was verbintenissenrecht en bijzondere overeenkomsten. Dat is nog steeds onveranderd. Deze vakken verzorg ik met veel plezier. Mijn nieuwsgierigheid en leergierigheid tijdens mijn studie hebben mij echter niet ertoe kunnen bewegen om ook het vak rechtspersonenrecht leuk te vinden.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Mijn inspiratiebronnen waren Joop van Tongeren (Hogeschool Utrecht) en Henk Kummeling (Universiteit Utrecht). Joop van Tongeren was neerlandicus en jurist. Ik was onder de indruk van zijn taalgebruik en van de wijze waarop hij zijn standpunten onderbouwde. Kracht van argumenteren! Henk Kummeling was een bevlogen docent die ingewikkelde juridische onderwerpen met duidelijke bewoordingen kon uitleggen.

Parviz Samim over het gebruik van archaïsche woorden door juristen - Mr. online
Parviz Samim ‘nu’

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Meer praktijktijd als een verplicht onderdeel van het curriculum. Laat de studenten zo veel mogelijk kennis maken met de praktijk. Wat mij betreft mag kennismaking met de praktijk al in het eerste jaar van de studie beginnen. Ik had bijvoorbeeld gedurende minstens een maand bij een advocatenkantoor of rechtbank stage willen lopen in het eerste jaar van mijn rechtenstudie. 

Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
Studeren brengt vaak en voor velen stress teweeg. Vergeet niet dat de hele studie is bedoeld om te ‘leren’ en jezelf te ontwikkelen. De hele studie is een leerproces. Alles wat je in dit kader meemaakt is een leermiddel. Probeer je hiervan bewust te zijn door alles als een leermiddel te zien.

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven