Paul de Lange (VANEPS) over Nederlands recht met een Caribisch tintje

Overstapper van de week is Paul de Lange. De Lange is sinds 1 april 2024 als senior associate (advocaat) verbonden aan VANEPS op Bonaire. Hij is gespecialiseerd in bestuurs- en omgevingsrecht. De Lange was hiervoor verbonden aan TeekensKarstens advocaten. 

Delen:

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Naar de Nederlandse Cariben! Is dat altijd al een droom geweest?
Het is zeker een lang gekoesterde wens geweest om in het ‘buitenland’ aan de slag te gaan. In een andere context kijk je toch vaak anders tegen uitdagingen aan. Tot vrij recent had ik niet stilgestaan bij de mogelijkheid om als advocaat ook buiten de grenzen van Europees Nederland te werken. Via via kwam ik in contact met VANEPS. Ook in de Nederlandse Cariben worden besluiten genomen, wordt er veel gebouwd, en is er veel bedrijvigheid. Dat zag ik natuurlijk als een uitgelezen kans!

Wat maakt de functie interessant?
Wat ontzettend interessant is, is dat elk eiland zijn eigen recht kent. Veel lijkt op het Nederlands recht, maar de kleine schaal maakt dat sommige dingen juridisch net even anders gaan. Er zijn hier drie landen (Curaçao, Aruba en Sint-Maarten) en drie bijzondere gemeenten (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius). Het is dus telkens opletten wat de verschillen zijn qua regelgeving. Daarnaast moet je ook op de hoogte blijven van Nederlands recht en de ontwikkelingen in Nederland; dat heeft vaak een directe invloed op uitspraken of nieuwe regelgeving hier. Zeker op de BES-eilanden (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) gaan die veranderingen op het gebied van omgevingsrecht snel. 

Het is ook ontzettend leuk om te werken op alle eilanden. Als het nodig is pak je het vliegtuig om snel bij een cliënt of een rechter te zijn. Je ziet dan direct de impact van de zaak op dat eiland. 

Wat mist u absoluut niet van Nederland?
De gejaagdheid en agenda’s die ook in privétijd overvol zitten. Ook hier wordt op hoog niveau gewerkt, maar vanaf het strand naar de zonsondergang kijken, na een duik in het zwembad geeft elke dag een ontspannen vakantiemomentje. 

Wat mist u wel van Nederland?
Vermaak, zoals evenementen, zijn op Bonaire vaak wat kleinschaliger en Nederlandse vrienden en familie zijn ver we. Maar dat geeft een goede reden om af en toe Nederland te bezoeken en vrienden hebben er natuurlijk een geweldig vakantieadres bij. 

Wat staat er bovenaan op uw bucketlist voor uw tijd op Bonaire?
Zodra ik op Bonaire aankwam heb ik natuurlijk mijn duikbrevet gehaald. Het heet hier niet voor niets ‘Divers Paradise, de onderwaterwereld is werkelijk magisch hier. Daarnaast probeer ik natuurlijk met de zee binnen handbereik zoveel mogelijk watersporten van mijn bucketlist af te strepen.

 

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven