Podcast-tip: tot levenslang veroordeelde supermarktmoordenaar Appie A. komt mogelijk vrij

Appie A., de man die in 1990 in koelen bloede twee jonge supermarktmedewerkers vermoordde en een derde levenslang gehandicapt maakte, wordt voorbereid op vrijlating. Dit ontdekte podcastmaker Marc Adriani tijdens het maken van een podcast over de lugubere overval op de Albert Heijn in Oosterbeek op 14 mei 1990. In de podcastserie 'Appie' schetst Adriani een indringend portret van de overval, de slachtoffers en de dader. Ook spreekt hij nabestaanden van de slachtoffers, die na 32 jaar voor het eerst hun verhaal doen. De podcast is gemaakt voor de Gelderlander, het AD en aangesloten regionale dagbladen.

Delen:

Marc Adriani voor de Albert Heijn in Oosterbeek (foto: Rolf van Hensel)

Marc Adriani: “Voor het eerst in al die tijd willen nabestaanden hun verhaal kwijt. En dat is niet zonder reden: tot hun afgrijzen wordt de moordenaar van hun dierbaren voorbereid op vrijlating. Ook spreek ik voor- en tegenstanders van gratie en schetsen betrokkenen een beeld van de bewuste dag van de overval en het koelbloedige handelen van de dader. Veel mensen noemen de Albert Heijn ook wel de ‘Appie’, maar ik weet niet of ze dat na het horen van deze podcastserie nog steeds zullen doen.”

De jongenskamer van Rob, waar de afgelopen 32 jaar de tijd lijkt te hebben stilgestaan (foto: Rolf van Hensel)

Drie nietsvermoedende vakkenvullers beginnen in de vroege ochtend vrolijk aan hun werkdag, als zich een drama ontvouwt dat de geschiedenis ingaat als een van de bruutste supermarktovervallen die Nederland ooit gekend heeft. Het leven van twee slachtoffers komt ten einde, een derde raakt gehandicapt en de levens van nabestaanden worden compleet verwoest. Na ruim 32 jaar besluit podcastmaker Marc Adriani een verslag te maken van die gruwelijke dag en de gevolgen, en spreekt hij voor het eerst met mensen die al die tijd zwegen. Zo ontmoet hij onder anderen de huisarts die de slachtoffers moest doodverklaren en spreekt hij de zus van slachtoffer Johan, die Appie A. zwaar verwondde en invalide maakte. Samen met de ouders van de vermoorde Rob neemt Adriani een kijkje in zijn jongenskamer, waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan.

Tijdens het maken van de podcast komt Adriani, door met verschillende nabestaanden te praten, erachter dat Appie A. voorbereid wordt op vrijlating. De nabestaanden hebben namelijk een brief ontvangen waarin staat dat Appie A. overgeplaatst is naar een tbs-kliniek, in voorbereiding op proefverlof. Deze brief is in handen van de podcastmakers. Het uiteindelijke doel is Appie A. gratie te verlenen. Dit is sinds 1985 slechts drie keer eerder gebeurd bij levenslang veroordeelden. De nabestaanden hopen met het doen van hun verhaal te kunnen voorkomen dat Appie A. binnenkort vrij rondloopt.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven