Podium

Delen:

Van 3 november 2018 tot 27 mei 2019 staat advocaat Gerard Spong in het theater. Zijn tournee begon in het Musiater te Zevenaar en eindigt in het Amsterdamse DeLaMar-theater. “Strafrecht is óók entertainment,” zegt hij in de promo’s. Zoals de rechtszaal natuurlijk ook een soort theater is. Om niet te zeggen: het enige theater waar een advocaat thuishoort.

Zelf ben ik au fond een jurist die zich het meest thuis voelt in het autistisch universum van het geschreven woord. Laat mij vooral niets presenteren en sleur mij in hemelsnaam bijtijds het podium af. Iets over het voetlicht brengen in een zaal is een volstrekt ander vak dan schrijven. En dan heb ik het niet eens over het zingen van een mooi juridisch levenslied. (“Stokvis kreeg hij bij ’t ontbijt…”)

Ik ken verschillende advocaten/juristen die in hun vrije tijd zingen op de planken. Uit privacy overwegingen noem ik geen namen, maar eentje van hen is medewerker van Mr. Ik bewonder hun moed, want zingend stel je je nog kwetsbaarder op dan docerend. Vergeleken bij zingen, presenteren en acteren is schrijven een soort laffe sluipschutterij.

Ik heb de voorstelling van Spong nog niet kunnen zien en vermoed niet dat hij een lied ten gehore brengt. Zal zijn show desondanks – of juist daardoor – aanslaan bij een groter publiek? Heeft hij voldoende te vertellen op de planken? Boerin Agnes van Boer Zoekt Vrouw – geen jurist – niet. Zij is het theater ingegaan om bij te beunen. Haar boerderij maakt namelijk verlies. Maar haar theatervoorstellingen ook, als ik de Volkskrant mag geloven. De Bühne belooft dus niet per se succes.

In Canada wordt jaarlijks een musical opgevoerd door alleen maar juristen. The Lawyer Show 2019 zal van 8 tot 11 mei te zien zijn in het Waterfront Theatre in Vancouver. Het stuk heet Urinetown (you’re in town), volgens Wikipedia een komische satirische musical uit 2001. De audities zijn net achter de rug. Misschien kan Mr., dat jarenlang in autorally’s deed, het initiatief nemen voor De Meester Show.

Ik zal niet meedoen. Ik houd meer van vragen stellen, luisteren en (als journalist) anderen een podium geven.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven