Politie buitenspel bij aanpakken verzekeringsfraude

Delen:

Beeld: Depositphotos

Het Openbaar Ministerie voert zonder voorafgaand politieonderzoek een proefproces tegen twee mensen die worden verdacht van verzekeringsfraude. Medewerkers van de verzekeraars doen dan het detectivewerk. Juristen zetten vraagtekens bij deze werkwijze, onder meer omdat tunnelvisie op de loer ligt.

Verkeersongeval

Vorige week gingen het eerste proefproces van start tegen twee inwoners van Dordrecht, schrijft het AD. Ze worden verdacht van het in scène zetten van een verkeersongeval, waarna ze 5400 euro claimden. Verzekeraar Achmea vertrouwde de zaak niet en stelde zelf een strafdossier samen waaruit blijkt dat de auto’s meerdere keren op elkaar gebotst zijn. De zaak maakt deel uit van de ‘proeftuin’ die het Openbaar Ministerie en het Verbond van Verzekeraars hebben opgetuigd. De beide zaken tegen de Dordtenaren werden door de rechtbank aangehouden, omdat de rechter eerst wil weten waarom het OM denkt dat vervolging mogelijk is zonder politieonderzoek.

Belang bij opsporing

Officier van justitie Petra Willemse zegt dat een bedroevend laag aantal gevallen van verzekeringsfraude voor de strafrechter komen. Het OM hoopt dat de ‘proeftuin’ tot meer strafvervolgingen leidt en zo fraudeurs afschrikt.

Emeritus-hoogleraar strafrecht Anton van Kalmthout (Universiteit van Tilburg) geeft het proefproces weinig kans van slagen. “Ik hoop ook eerlijk gezegd dat het niet lukt,” zegt hij tegen het AD. “We proberen bij de politieverhoren al tunnelvisie te voorkomen. Tunnelvisie kun je nog eerder verwachten bij verzekeraars die zelf belang hebben bij de opsporing en het terugkrijgen van geld.”

Eerlijk proces

Van Kalmthout vraagt zich af of verdachten wel een eerlijk proces krijgen als een verzekeringsdetective het onderzoek doet. Achmea hoorde de verdachten zonder hen te wijzen op hun zwijgrecht. Een tolk voor een verdachte van Turkse afkomst was niet beëdigd. En anders dan politiemensen hoeven particuliere onderzoekers geen ambtseed af te leggen.

Ook voorzitter Jeroen Soeteman van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten is tegen de proeftuin. “Ik vind het een zorgelijke ontwikkeling dat we de opsporing aan particulieren overlaten omdat de politie onvoldoende capaciteit heeft,” meent hij. “Geven we burgers straks ook pistolen omdat er geen geld is voor surveillance?”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven