‘Probeer je zo breed mogelijk te oriënteren, vrij van vooraannames’

Cornelis van der Sluis is advocaat bij Ten Holter Noordam advocaten in Rotterdam. Recentelijk heeft hij het boek ‘Wet open overheid. Toegelicht door de wetgever, besproken door C.N. van der Sluis' in eigen beheer uitgegeven. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Cornelis van der Sluis 'toen'

Cornelis van der Sluis (41) studeerde tussen 1997 en 2002 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en studeerde af op de richtingen Internationaal en Europees recht en Staats- en bestuursrecht. Nu, vele jaren later, werkt hij als advocaat-partner bestuursrecht en omgevingsrecht in Rotterdam bij Ten Holter Noordam advocaten.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
De beste herinnering zal toch zijn dat ‘het kwartje’ opeens leek te vallen bij het schrijven van de scriptie. Dat ging me zo goed af, dat het een negen opleverde en een begin vormde van het proefschrift dat er uiteindelijk (in 2008) zou komen. Vele andere publicaties volgden sindsdien met als recent hoogtepunt het boek ‘Wet open overheid. Toegelicht door de wetgever, besproken door C.N. van der Sluis’.

De slechtste herinnering is vermoedelijk het eerste jaar, waarbij ik soms zelfs de vragen bij tentamens al niet helemaal leek te begrijpen. Gelukkig duurde het niet al te lang, voordat het juridisch taalgebruik een beetje te volgen werd.

Wat was uw meest en minst favoriete vak en waarom?
Wat betreft het minst favoriete vak strijden belastingrecht en goederen- en faillissementsrecht om de eer, denk ik. Het zei me te weinig en kon me niet boeien. Het meest boeiende vak vond ik Europees bestuursrecht, omdat die interactie tussen de twee rechtsordes (Europees en nationaal) zoveel complexiteit oplevert, dat het uiteindelijk de basis vormde voor het proefschrift.

Welke docent of welke jurist was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Twee toen nog redelijk jonge docenten in mijn tijd als student-assistent bij de vakgroep staats- en bestuursrecht springen eruit. De helaas veel te vroeg overleden Maarten de Voogd, die vol passie kon praten over toch redelijk taaie onderwerpen als bestuurlijk organisatierecht en mandaat en delegatie. Daarnaast John Tieman, die zoveel wist en weet over zoveel van het bestuursrecht en natuurlijk het begrip ‘afval’.

Cornelis van der Sluis ‘nu’

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Niet zoveel. Ik kon al vroeg als buitengriffier ruiken aan de rechterlijke macht, via het student-assistentschap aan de wetenschap en aan de advocatuur tijdens een stage bij Simmons & Simmons. En uiteindelijk mocht ik een vliegende start beleven bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat, wat me veel inspirerende dossiers en collega’s opleverde en bovendien ondersteunde bij het doen van promotieonderzoek naast het werk. De advocatuur paste vervolgens weer perfect en de rol als rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Oost-Brabant is een eer om te mogen vervullen.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Probeer je zo breed mogelijk te oriënteren. Probeer dit vrij van vooraannames te doen. Dus denk bijvoorbeeld niet te snel dat de overheid te saai en ambtelijk is om er te werken of dat de advocatuur nodeloos hard werken en vervelend competitief is. Het ligt meestal genuanceerder. Veel hangt vooral af van de mensen die werken bij een organisatie en daar zijn vaak minder grote verschillen tussen dan je zou denken. En los van dit alles, zoek het vooral in Rotterdam natuurlijk. De stad die alles heeft…

 

Cornelis van der Sluis is deze week ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven