Recht op je smartphone

Delen:

CTC

Dit was mijn tiende CTC. Maar eerst nog even over KEI. In de eerste week van oktober vierden we dat de 10.000e zaak digitaal werd ingediend, waarvan al 100 handelsvorderingen. Dat gaat dus heel goed. De Court Technology Conference biedt elke twee jaar de nieuwste inzichten over IT in de rechtspraak in de VS. Dit keer had het National Center for State Courts de conferentie georganiseerd in Salt Lake City. Salt Lake is het centrum van de Mormoonse godsdienst, de enige echte Amerikaanse godsdienst. Dat betekent dat je soms in een restaurant ineens geen wijn blijkt te kunnen krijgen, maar zelfs ook geen koffie of thee. Dat was wel even schrikken. Salt Lake is ook de bakermat van CorelDraw en WordPerfect – voor wie dat nog wat zegt: het mooiste tekstproductieprogramma ooit.

Ik heb bij deze CTC vooral gefocust op toepassingen die gewone mensen zonder advocaat aan hun recht kunnen helpen. Dat betekent apps op je telefoon, en aandacht voor de gebruiker. Zo was er een sessie met Shannon Salter van het Civil Resolution Tribunal in British Columbia, Canada en Dr. Margaret Hagan, directeur van Legal Design Lab en docent aan Stanford University, over ontwerpen voor de gebruiker. De hoofdboodschap was: zorg dat je daar bent waar de gebruikers zijn, test je oplossingen zo veel mogelijk met gebruikers. En als je niet veel budget hebt is een beetje testen altijd nog beter dan helemaal niet testen. Margaret hield ook nog een ontwerpworkshop als voorbeeld van haar werkwijze. Lees voor de rest van het conferentieprogramma mijn dagelijkse blogs uit Salt Lake City. En o ja, ik kreeg steeds maar weer de vraag wat er nou toch in hemelsnaam mis was gegaan met Rechtwijzer.

Stanford

Margaret Hagan nodigde me uit voor haar eerste Legal and Design Summit bij Stanford, en zo kwam ik op vrijdag 22 september – we waren toch met vakantie in de buurt – totaal onverwacht in Silicon Valley terecht. Tijdens de workshop bedacht ik samen met Anita Parkash, van de Singapore Academy of Law, een app waarmee advocaten cursussen kunnen kiezen en natuurlijk punten halen, en een toepassing voor mensen met een probleem die moeten beslissen of ze daarmee naar de rechter moeten of niet. Lees Margarets verslag van de Summit en je begrijpt meteen waarom ze her en der, en ook in Nederland, adviseert over ontwerpen van procedures en oplossingen die mensen aan hun recht kunnen helpen. De belangrijkste conclusies van de Summit:

  1. Ons haar staat in brand (vrij naar Winston Churchill, die daarmee bedoelde dat we aan het verliezen zijn) en dus wordt het tijd om onze creativiteit en ons verstand te gebruiken.
  2. Verbeelding is de kern van ontwerpen, en daar is in de juridische opleiding en in de praktijk weinig ruimte voor.
  3. Juridische organisaties moeten hun mensen in staat stellen snelle vechtlustige ontwerpers te zijn.
  4. Wees voorzichtig met oplossingen die de techniek vooropstellen.

Helemaal waar natuurlijk, als degenen voor wie een toepassing bedoeld is die niet gebruiken, om wat voor reden dan ook, is de ontwikkeling voor niks geweest. Dus: praat met je gebruikers en zorg dat je weet wat ze nodig hebben.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven