Rechtbank Amsterdam viert nieuw gebouw met symposium

Het nieuwe gerechtsgebouw van de rechtbank Amsterdam is al even in bedrijf, maar een grootse openingsceremonie zat er vanwege de coronapandemie niet in. Wel zijn verscheidene kleinschalige evenementen georganiseerd, waaronder recent een openingssymposium over toegang tot het recht.

Delen:

RBAMS-amsterdam-8d92eddb
De nieuwe rechtbank Amsterdam, met rechts het kunstwerk 'Love or Generosity'

De eerste paal van het nieuwe pand aan de Parnassusweg 280 ging in 2017 de grond in. Na enige vertraging opende de rechtbank op 3 mei 2021 haar deuren voor alle medewerkers en justitiabelen. Omdat de coronamaatregelen een feestelijke opening verhinderden, is besloten het gebouw met een aantal wat bescheidenere bijeenkomsten in te wijden.

Sport en kunst

Zo werd in mei 2021 de opening gevierd met een livestream voor alle medewerkers en was er in oktober van dat jaar een open huis voor naaste familie en vrienden. In april 2022 vond een sportevenement plaats in het gebouw, in juni gevolgd door een bijeenkomst voor de kunstenaars die hebben bijgedragen aan de nieuwe kunst in de nieuwe rechtbank. Voor de ingang van het gebouw staat het indrukwekkende kunstwerk Love or Generosity van de Frans-Amerikaanse Nicole Eisenman, een kolossaal beeld vervaardigd uit onder meer brons, roestvrij staal en marmer van meer dan vijf meter hoog. Deze grote maar zachtaardige ‘poortwachter’ moet bezoekers en passanten een moment van spanning, troost en relativering bieden.

Rechtsbescherming en muziek

En nu was er dus het openingssymposium voor externe relaties, met als thema Toegang tot het recht. De om en nabij honderdvijftig aanwezigen werden toegesproken door onder meer minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66). “Achter ieder verhaal zit een mens. Dat typeert voor mij de rechtbank Amsterdam”, sprak de minister. “Iedereen moet toegang tot het recht hebben. U gaat met elkaar om tafel en zorgt voor een effectieve en duurzame oplossing. Met oog voor wat er allemaal speelt op persoonlijk vlak, in plaats van zich alleen te richten op het conflict of een wanbetaling. Dat vind ik een mooie ontwikkeling.’’

Minister Weerwind spreekt de zaal toe.

Verder hield de president van de Hoge Raad Dineke de Groot een toespraak en begeleidden twee rechters een plenaire discussie. Culturele intermezzo’s waren er van de hand van Amsterdamse conservatoriumstudenten, die speciaal voor deze gelegenheid een stuk hadden gecomponeerd, en van Safoan Mokhtari, projectleider Jeugd & Veiligheid bij de gemeente Amsterdam, die een rap had geschreven.

Mild doch krachtig

Bij de rechtbank zelf is men zeer content met het nieuwe onderkomen, “ons huis waar de mens centraal staat. Een gebouw met een milde, en tegelijk krachtige uitstraling in verbinding met de metropool Amsterdam.” Als laatste openingsevenement wordt nog een feest georganiseerd voor alle Amsterdamse rechtbankmedewerkers.

Wat er nu gebeurt met de tijdelijke rechtbank aan de Zuidas? Weggooien is zonde. Het gebouw werd na vier jaar dienst gedemonteerd om in Enschede weer opgebouwd te worden als kantoor- en onderzoeksgebouw.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven