Juridisch nieuws

Rechtbanken ‘tillen’ zaken voor meer geld

Nathalie van Waterschoot

Rechtbanken gebruiken trucs om meer geld te krijgen van de Raad voor de rechtspraak. Dat hebben drie hoge betrokkenen van de rechtspraak, waaronder een raadsheer van de Hoge Raad, verklaard tegenover Nieuwsuur. Ze noemen het geen fraude.

De truc is dat rechtbanken zaken gaan ‘tillen’. Een zaak die in principe kan worden behandeld door een enkelvoudige kamer, wordt overgeheveld naar de meervoudige kamer. Die brengt voor de rechtbank tien keer zoveel geld op. Dat hebben Jan Struijs (voorzitter van vakbond FNV Veiligheid), raadsheer Ybo Buruma (Hoge Raad) en Nathalie van Waterschoot, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) verklaard in een uitzending van Nieuwsuur op 14 november. Ze geven toe dat dit ‘niet zo zou mogen’.

Van Waterschoot noemt het ‘geen fraude’, wel ‘een perverse prikkel in het systeem’. “Het geeft voor mij alleen maar aan hoe hard rechters moeten werken en hoeveel werk ze al verzetten. Overwerken is nu de norm, de rek gaat er uit. Als we zo doorgaan, gaan we naar een collectieve burn-out.”

Ook de Raad voor de rechtspraak noemt het ‘tillen’ geen fraude. De rechter beslist in welke kamer een zaak moet worden behandeld, en als dat gebeurt op financiële gronden, dan ‘toont dat aan dat de financiering van de rechtspraak niet optimaal is’.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures