Rechtbanken ‘tillen’ zaken voor meer geld

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Nathalie van Waterschoot

Rechtbanken gebruiken trucs om meer geld te krijgen van de Raad voor de rechtspraak. Dat hebben drie hoge betrokkenen van de rechtspraak, waaronder een raadsheer van de Hoge Raad, verklaard tegenover Nieuwsuur. Ze noemen het geen fraude.

De truc is dat rechtbanken zaken gaan ‘tillen’. Een zaak die in principe kan worden behandeld door een enkelvoudige kamer, wordt overgeheveld naar de meervoudige kamer. Die brengt voor de rechtbank tien keer zoveel geld op. Dat hebben Jan Struijs (voorzitter van vakbond FNV Veiligheid), raadsheer Ybo Buruma (Hoge Raad) en Nathalie van Waterschoot, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) verklaard in een uitzending van Nieuwsuur op 14 november. Ze geven toe dat dit ‘niet zo zou mogen’.

Van Waterschoot noemt het ‘geen fraude’, wel ‘een perverse prikkel in het systeem’. “Het geeft voor mij alleen maar aan hoe hard rechters moeten werken en hoeveel werk ze al verzetten. Overwerken is nu de norm, de rek gaat er uit. Als we zo doorgaan, gaan we naar een collectieve burn-out.”

Ook de Raad voor de rechtspraak noemt het ‘tillen’ geen fraude. De rechter beslist in welke kamer een zaak moet worden behandeld, en als dat gebeurt op financiële gronden, dan ‘toont dat aan dat de financiering van de rechtspraak niet optimaal is’.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top