Rechtenstudent: aansluiting praktijk moet beter

Delen:

Foto: Igor Link/Pixabay

Studenten Nederlands recht zijn behoorlijk tevreden over hun studie, en belonen deze met een 4,1 op een vijfpuntenschaal. Hun arbeidsmarktperspectieven zijn echter ‘redelijk’. De studierichting die onder studenten het hoogst scoort is arbeidsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De informatie is afkomstig van Studiekeuze123 – een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen – die zegt over objectieve gegevens te beschikken van alle erkende wo- en hbo-opleidingen in Nederland. In de Nationale Studenten Enquête van 2019, die door Studiekeuze123 is opgezet, hebben ruim 94 duizend studenten hun mening gegeven over hun studie en instelling.

Studenten geven in deze enquête hun oordeel over onder andere de tevredenheid met de opleiding, de sfeer, de inhoud, vaardigheden en de voorbereiding op de beroepspraktijk. Vooral dat laatste blijkt een pijnpunt: uit de enquêtes blijkt dat universitaire rechtenstudenten vooral ontevreden zijn over de onderdelen aansluiting met de beroepspraktijk, stages en voorbereiding op de beroepspraktijk. Veel beter scoren de docenten, de groepsgrootte, de inhoud van de opleiding en het studierooster.

De opleiding die het best scoort op studententevredenheid is arbeidsrecht in Rotterdam (met een 4,8, het landelijke gemiddelde voor arbeidsrecht was een 4,4). Ook voor ‘inhoud’ gaven studenten een 4,8 (landelijk: 4,3). Juist bij deze opleiding vonden de studenten dat ze goed worden voorbereid op hun beroepsloopbaan (4,9, landelijk: 3,9).

Ook de Maastrichtse opleiding Recht en Arbeid scoort met een tevredenheid van 4,7 hoog onder studenten. De hoogste score voor studenttevredenheid voor international commercial law en global criminal law krijgt Groningen. Voor aansprakelijkheid en verzekering moeten studenten in Tilburg zijn, evenals voor ondernemingsrecht. Leiden scoort het hoogst voor notarieel recht en jeugdrecht, de Amsterdamse Vrije Universiteit voor fiscaal recht. Onderaan de lijst van universitaire rechtenopleidingen bungelen commercial law in Rotterdam en criminaliteit en rechtshandhaving in Leiden.

Hbo

Hbo-rechtenstudenten zijn vooral tevreden over de opleiding aan de Tilburgse Fontys Hogescholen (4,2, landelijk gemiddelde 3,8). Onderaan zit de hbo-rechtenopleiding aan Zuyd Hogeschool te Sittard. Hoewel vier op de vijf rechtenstudenten (hbo) een baan op niveau hebben gevonden, worden de kansen op de arbeidsmarkt voor hen als ‘slecht’ omschreven. Wel zijn de uitwijkmogelijkheden naar een andere beroepsgroep met een hbo-rechten weer ‘hoog’. Hbo-rechtenstudenten beginnen met een brutosalaris van 2.200 euro bij een werkweek van 33 uur.

De kansen voor rechtenstudenten (wo) worden door Studiekeuze123 als ‘redelijk’ ingeschat, met ‘lage’ uitwijkmogelijkheden naar een andere beroepsgroep. Studiekeuze123 had te weinig informatie om het basissalaris van recent afgestudeerde juristen te bepalen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven