Rechtenstudent Irem Çakir achter de microfoon

Mr. Studenten spotte op Spotify een heel leuke podcastreeks: Leiden Law Cast. Irem Çakir, de student achter deze podcast, vertelt hoe het is om achter de microfoon te zitten.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Kun je iets meer vertellen over jullie podcastserie Leiden Law Cast?
De Leiden Law Cast is een podcastserie over verscheidene juridische onderwerpen. We besteden met name aandacht aan actualiteiten uit het nieuws of aan onderwerpen die spelen in de juridische wereld. Zo hebben we de podcastserie afgetrapt met een aflevering over de toeslagenaffaire en wat het bestuursrecht zoal kan leren van het civiele recht om zo een grote misslag in de toekomst te voorkomen, maar hebben we ook een aflevering gewijd aan het grote milieuvraagstuk met een nadruk op schadelijke stoffen. Zo is er voor ieder wat wils en is elke aflevering compleet anders. De podcast is dan ook met name bedoeld voor rechtenstudenten, maar we hebben ook luisteraars uit het juridische werkveld en een aantal familieleden en vrienden zonder juridische achtergrond die graag luisteren. De podcast is overigens niet alleen interessant voor Leidse rechtenstudenten: de afleveringen zijn beschikbaar voor iedereen!

Podcastserie voor en door rechtenstudenten: Leiden Law Cast

Hoe ben je op het idee gekomen om een podcastserie op te zetten?
Ik zet mij al een aantal jaren in voor de faculteit als student-assistent social media en mijn taak is dan ook het beheren van social-mediakanalen om daar zoveel mogelijk studenten mee te bereiken. We hebben veel kennis in huis, op de faculteit lopen immers genoeg slimme mensen rond en daarnaast hebben we heel veel actieve alumni die het leuk vinden om af en toe wat bij te dragen, en ik miste nog een vernieuwende manier om deze kennis intern en extern te delen. De Leiden Law Blog bestaat al (en is overigens ook erg interessant om te lezen!), maar blogs zijn niet voor iedereen weggelegd. Bovendien zijn podcasts de afgelopen jaren aardig in trek (en ik luister zelf erg graag podcasts), dus zo kwam ik al snel op een podcast uit. Met een podcast sluiten we video overigens niet uit: het eerste seizoen hebben we het zonder video gedaan, maar we hopen dat de seizoenen hierna mét video zullen zijn zodat iedereen die graag met beeld luistert ook kan genieten van de Leiden Law Cast!

Je presenteert samen met Hamza Duprée. Wat maakt jullie samenwerking zo bijzonder?
Hamza en ik zijn heel verschillend waardoor we elkaar ontzettend fijn aanvullen! Hamza vindt het leuk om van alles bij de opname te betrekken en ik let erop dat de opname een kop en staart heeft. We hebben een heel goede samenwerking waarin we de taken heel natuurlijk hebben verdeeld. We voelen elkaar goed aan tijdens de opnames, geven elkaars ideeën de ruimte en maken er daardoor keer op keer heel leuke afleveringen van. Een man-vrouw duo werkt bovendien erg prettig met geluid, maar ook omdat we daarmee vanuit verschillende perspectieven hetzelfde onderwerp bekijken!

Hoeveel luisteraars hebben jullie inmiddels?
Bijna 800 luisteraars op alleen al Spotify, maar we zijn daarnaast ook te vinden op andere (podcast)kanalen zoals SoundCloud, Deezer, Google Podcasts en YouTube! Nu we steeds meer afleveringen posten, zien we ook een groei in het aantal luisteraars dus we hopen dat dit er snel meer worden!

Hoe maak je eigenlijk zo’n podcast?
Voor we online gingen, hebben we met een klein team van drie, vier personen een aantal maanden gewerkt aan het format en alle benodigdheden verzameld. Daarna is het echte werk pas begonnen! Hamza en ik brainstormen over interessante gasten, Hamza schrijft ze aan en enthousiasmeert hen om een aflevering met ons op te nemen. In principe houden we met elke gast een voorgesprek waarin we het onderwerp van de podcast bespreken en toelichten hoe de opname eraan toegaat. Daarna lezen wij ons in. Op de opnamedag komen Hamza en ik wat eerder samen, stellen we alle apparatuur in en bespreken we een beetje wat voor vragen we zouden willen stellen. We houden ons aan het format, maar we gaan vrij open het gesprek in omdat we het leuk vinden om er een echt gesprek van te maken. We proberen een voorgekauwd interview dan ook te voorkomen. Na de opname houden we nog een korte nabespreking en dan ga ik aan de slag met de montage (dit is een vrij lang proces) en maakt Hamza een samenvatting van het gesprek (we posten een Engelse vertaling online!). Als we een goedkeuring van de aflevering hebben gekregen, plannen we deze in en ga ik aan de slag met alle posts op social media om de aflevering onder de aandacht te brengen. Al met al zijn we zo een 20 tot 25 uur bezig met een aflevering.

PFAS, leeftijdsdiscriminatie en een enorm grappig verhaal; de podcastserie is heel divers

Hoe combineren jullie dit met jullie studie?
Goed plannen! Toevallig doen Hamza en ik dezelfde master, waardoor we goed om de drukte heen kunnen plannen. De podcast is erg leuk om te maken, dus we hebben er eigenlijk altijd wel zin in gelukkig!

Hoe kom je aan je onderwerpen en je gasten?
Toen we net begonnen, zochten we vooral naar verschillende interessante mensen binnen de Leidse faculteit. Inmiddels schrijven we ook alumni aan, maar worden we ook zelf aangeschreven! Zo zijn we door de assistent van Jaap van den Herik aangeschreven waarna we met hem een mega interessante aflevering hebben opgenomen over artificial intelligence en rechtsprekende computers!

Zijn jullie nerveus als jullie achter de microfoon kruipen?
Tijdens de eerste aflevering vonden we het allebei best wel spannend, misschien is dat ook wel te horen, maar inmiddels gaat het allemaal vanzelf!

En jullie gasten, zijn die wel eens nerveus?
Soms wel, maar eigenlijk spreken we altijd over onderwerpen die hen het meest interesseren. Na een paar minuten opnemen vergeet je de microfoon dan bijna!

Wat is de leukste of meest opvallende uitspraak die in jullie podcast gemaakt is?
De aflevering met Esther Kentin over PFAS en schadelijke stoffen zorgde bij ons voor enorme schrik omdat we toen pas ontdekten hoe schadelijk PFAS eigenlijk is en waar het wel niet allemaal inzit. Jaap van den Herik vertelde in zijn aflevering dat hij leeftijdsdiscriminatie ervaart op de faculteit; iets waar hard aan gewerkt moet worden. Gelukkig zijn de opvallende dingen niet allemaal ernstig: Ard van der Steur heeft tijdens de podcast verteld over een enorm grappig verhaal over zijn studententijd!

Wat hebben jullie allemaal nog voor ons in petto?
We hebben al een boel opnames gepland staan voor de komende tijd dus ook tijdens de zomervakantie zullen we onze luisteraars genoeg luistervoer bieden. Daarnaast komt er een tweede seizoen aan (met nieuwe hosts want wij gaan allebei hopelijk afstuderen!), maar om dit eerste seizoen af te sluiten plannen we nog een groots live evenement!

Wie zou je heel graag wel eens in je podcast willen hebben?
Ons lijkt het erg leuk als bijvoorbeeld koning Willem Alexander aan tafel zou kunnen schuiven of een van de zittende ministers open zou willen antwoorden op al onze vragen. Ministers hebben het helaas druk: we hebben contact gehad met Franc Weerwind en, hoewel het hem erg leuk lijkt, lukt het hem nu niet om tijd te maken. Wie weet wat de toekomst brengt!

Gaan we later, als je ergens als jurist werkzaam bent, vaker van je horen?
Met dit ‘studentenbaantje’ heb ik een enorme passie ontwikkeld voor de kracht van social media. Het lijkt me erg leuk om dat ook in de toekomst in te zetten. Gelukkig hebben veel kantoren en bedrijven inmiddels ook al leuke podcasts, dus wie weet ben ik over een tijdje ook wel via een andere podcast te horen!

Heel veel succes met jullie podcast!

Benieuwd naar de podcastserie ‘Leiden Law Cast’? Je kunt de afleveringen beluisteren via onder andere Spotify. Meer informatie over de podcast is te vinden op de website van Irem Çakir en Hamza Duprée.

 

 

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top