CPO

“Rechtszekerheid die Cape Town Convention biedt, leidt tot meetbare verlaging financieringskosten”

Nico Tollenaar en Margreet van de Vuurst

De Cape Town Convention is sinds 2010 in Nederland van kracht. Toch krijgt het verdrag hier weinig aandacht. Nico Tollenaar (partner bij RESOR) en Margreet van de Vuurst (student-stagiaire bij RESOR) over de betekenis en voordelen van de Cape Town Convention.

De Cape Town Convention (hierna: het Verdrag) is een verdrag dat tot stand is gekomen vanuit UNIDROIT. Het Verdrag voorziet in een internationaal zekerheidsrecht dat gevestigd kan worden op roerende zaken uit bepaalde sectoren. Zo bestaan er al protocollen voor de vestiging van zekerheden op luchtvaartactiva, treinen en ruimtevaartactiva. Een protocol voor de vestiging van zekerheden op roerende goederen uit de bouw, land- en mijnbouw is op 22 november 2019 aangenomen.

Het uitgangspunt van het Verdrag is de groeiende behoefte aan financiering voor de bouw en de verwerving en het gebruik van roerende goederen van grote financiële waarde. Het Verdrag ambieert het verbeteren van de erkenning en uitwinning van zekerheden die bijvoorbeeld zijn gevestigd ten behoeve van grensoverschrijdende financieringstransactie op roerende goederen.

Lees het volledige artikel op verderdenken.nl.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

CPO

CPO

Blijf scherp. Volg een CPO-cursus en laat u inspireren door onze topdocenten. Zij nodigen u uit om kritisch te zijn en verder te denken. Voor meer inzicht en een frisse blik.

Blijf scherp. Volg een CPO-cursus en laat u inspireren door onze topdocenten. Zij nodigen u uit om kritisch te zijn en verder te denken. Voor meer inzicht en een frisse blik.

CPO
Postbus 10520
6500 MB Nijmegen

T. 024 – 361 24 09
E. info@cpo.ru.nl
I. www.cpo.nl

Bekijk ons cursusaanbod