Redmar Wolf over het verstrekken van data als gift

Delen:

Mr. van de week is Redmar Wolf. De advocaat van Baker McKenzie en hoogleraar Algemeen Belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen hield zijn oratie over het betalen met data. Wolf is btw-specialist.

In uw oratie gaat u ervan uit dat wij, door gebruik te maken van ‘gratis’ diensten van techbedrijven, data genereren die de techbedrijven vervolgens te gelde maken. Dat is een substantiële waardecreatie. Voor de btw is dan de vraag of onze data een betaling vormen. Moeten we straks btw gaan betalen voor het gebruik van Google en Facebook?
Nee, dat denk ik niet. Op grond van privacy-regelgeving (AVG) moeten gebruikers toestemming verlenen voor het gebruik van hun data, maar mogen bedrijven hun diensten niet weigeren als deze toestemming uitblijft. Onze data verstrekken wij aldus meer als gift dan als koopprijs. Over dergelijke onverplichte betalingen is geen btw verschuldigd.

Hoe wordt iemand btw-specialist? Het is een veel bekritiseerde belasting die het leven duurder maakt. Nu weer de stijging van het lage tarief naar 9 procent. Geen lekker onderwerp voor een verjaardagsfeestje.
Ik ben echt bij toeval in dit vakgebied verzeild geraakt, maar uiteindelijk heeft het wel mijn hart gestolen. Dat neemt overigens niet weg dat ik op verjaarsdagsfeestjes het gesprek veelal in de richting stuur van onderwerpen die de ander bezighouden. Maar dat is wellicht meer een kwestie van wellevendheid.

In een interview met RTL Nieuws zei u dat het verhogen van de btw minder protest uitlokt dan het verhogen van de inkomstenbelasting. Waarom is dat, denk u?
Een btw-verhoging wordt al dan niet versleuteld in hogere winkelprijzen. De gemiddelde consument zal niet zo snel in de gaten hebben dat hij hiermee feitelijk meer belasting betaalt. Bij een verhoging van de inkomstenbelasting moet de extra belasting direct en rechtstreeks aan de fiscus worden betaald. De consument heeft in een keer minder te besteden. Dit roept gewoonlijk heftiger emoties op, want rechtstreekse betalingen aan de fiscus zijn nooit populair.

Wat is op dit moment de meest prangende juridische kwestie rond de btw?
De reikwijdte van het ondernemerschap; wanneer ben je btw-belastingplichtige? Dit speelt bij prestaties die de overheid verricht, maar met name ook bij activiteiten in de deeleconomie.

Als u het voor het zeggen had dan?
Zou ik ervoor zorgen dat de democratie weer zo spoedig mogelijk hersteld werd. Ik heb weinig vertrouwen in mijzelf, of wie dan ook, als alleenheerser.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Het succesvol verdedigen van een belastingplichtige die door de belastingdienst aansprakelijk was gesteld voor btw-schulden. Ten onrechte, zo vond de rechter en dit werd uiteindelijk ook door de fiscus erkend. Een harde juridische strijd, maar uiteindelijk twee partijen die elkaar weer recht in de ogen konden kijken.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
In mijn eigen vakgebied is dat Rens Pieterse; een fiscalist die ook echt kan schrijven.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Ik koester niet de illusie dat de dingen die over mij bekend zijn, het predikaat “interessant” waardig zijn. Dit geldt nog minder voor de zaken die niet over mij bekend zijn.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
De site van het EU Hof van Justitie; www.curia.eu. Met name voor het opzoeken van arresten en conclusies.

Welk boek las u het laatst?
“Thorbecke wil het” van Remieg Aerts.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Met Brian Bo Larsen. Deze Deen heeft naar verluidt al tweeëntwintig succesvolle gevangenisontsnappingen op zijn naam staan, ook al wordt hij elke keer weer opgepakt. Hoe het ook zij, ik zou graag meeliften met zijn ontsnapping nummer drieëntwintig.

Lees meer over de studententijd van Redmar Wolf.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven