Riëlle Osepa (Hooghiemstra & Partners) over het bijna uitstellen van de overstap

Overstapper van de week is Riëlle Osepa. Osepa is sinds 1 juli 2023 als juridisch adviseur verbonden aan Hooghiemstra & Partners in Den Haag. Zij is gespecialiseerd in civiel recht. Osepa was hiervoor verbonden aan VANEPS op Curaçao.

Delen:

Riëlle Osepa

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Waarom bent u overgestapt?
Hartelijk dank voor de felicitatie en het bieden van de gelegenheid om mijn overstap in dit magazine toe te lichten. Ik ben opgegroeid op Curaçao. Ik heb rechten gestudeerd aan de Universiteit van Curaçao en heb daar de master privaatrecht afgerond. Daarna heb ik als advocaat-stagiaire bij een advocatenkantoor op Curaçao gewerkt. Vóór mijn overstap naar Hooghiemstra & Partners heb ik dus altijd op een eiland gewoond. 

Tijdens een vakantie in New York moest ik noodgedwongen een aantal dagen in quarantaine blijven op een hotelkamer. Ik had covid, vandaar. Dit gaf mij de tijd om tot nieuwe ideeën te komen. Je realiseert dan dat het leven kort is en dat je van elke dag moet genieten. Dit heeft mij tot het idee gebracht om iets nieuws te doen, een nieuwe uitdaging aan te gaan in een ander land. Omdat het recht van de voormalige Antillen in grote mate overeenkomt met het Nederlands recht, was de logische keuze om naar Nederland te emigreren. 

Misschien ook interessant om te vermelden is dat ik ben overgestapt van de advocatuur naar de adviespraktijk. De beroepsopleiding voor de advocatuur op Curaçao wordt door de Nederlandse Orde van Advocaten niet erkend. 

Was het moeilijk om deze beslissing te nemen?
Ik zou niet zeggen dat het een moeilijke beslissing was, maar het was zeker wel een uitdaging. De grootste uitdaging was het vinden van een woning. Hoewel Curaçao onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden kon ik vanuit Curaçao geen bankrekening openen. Hiervoor had ik een burgerservicenummer nodig, dat ik niet vanuit Curaçao kon opvragen. Er zijn niet heel veel verhuurders die een woning willen verhuren aan iemand die geen Nederlandse bankrekening heeft en nog niet eens is gestart met werken in Nederland. Ik was bijna van plan om deze stap uit te stellen, maar het is mij toch gelukt om een woning te vinden en naar Nederland te emigreren.

Wat nam u zich voor toen u de advocatuur in stapte?
Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen bij een advocatenkantoor, dus ik wist al een beetje wat ik van de advocatuur kon verwachten. Mijn voornemen was om zo veel mogelijk te leren en mijzelf te blijven ontwikkelen. 

Heeft u dit voornemen inmiddels bijgesteld?
Elke dag leer ik iets nieuws. Door te emigreren naar Nederland en de overstap te maken van de advocatuur naar de adviespraktijk ben ik mijzelf niet alleen als juridisch adviseur verder aan het ontwikkelen, maar ook als persoon.  

Welke zaak is u tot nu toe het meeste bijgebleven?
Ik zal mijn eerste rechtszaak altijd blijven herinneren. De zaak eindigde in een schikking, maar toch was het een speciaal moment. Zeker omdat het mijn eerste rechtszaak was, maar het juist de laatste zaak was van een collega voordat zij een carrièreswitch maakte.  

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven