Rob Hendriks (Simmons & Simmons) over lange haren en blauw suède puntschoenen

Rob Hendriks promoveerde in 1994 in Tilburg op zijn proefschrift 'De stichting in concernverband'. Nu is hij de advocaat die in Boston een meet & greet had met zijn rock & roll-helden uit de jaren tachtig: Mötley Crüe. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Rob Hendriks (2e van links) 'toen', op de achterkant van de elpeehoes van zijn eerste plaat met Hardware 'Heavy Nights', 1987

Rob Hendriks is als advocaat/partner verbonden aan Simmons & Simmons. Hij geeft daar leiding aan de (sub)praktijkgroep Real Estate & Projects M&A. Ook was hij vier jaar hoofd van de NL Corporate Commercial praktijkgroep. Hij studeerde in Tilburg Nederlands recht, Ondernemingsrechtelijke afstudeerrichting (1990) en Fiscaal recht (1991). In 1994 promoveerde hij in Tilburg op het proefschrift De stichting in concernverband. Na zijn afstuderen werkte hij bij Coopers & Lybrand (thans PwC), vervolgens als advocaat en belastingadviseur bij Van Mens & Wisselink (later VMW Taxand) en daarna negentien jaar bij BANNING waar hij in 1998 op 33-jarige leeftijd partner werd. Sinds ruim acht jaar is hij partner bij Simmons & Simmons.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Een van de beste herinneringen aan mijn studietijd betreft de periode dat ik mentor was van eerstejaars rechtenstudenten. Ik deed dat samen met een goede vriend en vond het erg leuk eerstejaars rechtenstudenten te begeleiden en mee te nemen in het studentenleven. Je krijgt daardoor ook een band met die studenten en er ontstaan vriendschappen. Toen ik afstudeerde hadden een paar inmiddels goede vrienden een drumstel voor de hoofdingang van de universiteit  neergezet en moest ik me toen ik naar buiten kwam in mijn podium-outfit hijsen en ter plekke meedrummen op het nummer Runnin’ with the Devil van Van Halen. Haha. Iedereen schrok zich rot. De periode dat je studeert is misschien sowieso wel de mooiste periode van je leven waarin alles nog mogelijk is en je keuzes voor de toekomst kunt maken. Alles is nieuw en je hebt een studie kunnen kiezen die je (als het goed is) aanspreekt. Belangstelling schept motivatie. Ik heb overigens geen slechte herinneringen aan mijn rechtenstudie.

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak?
Mijn favoriete vak was Concernrecht. Ik vond (en vind) het vennootschapsrecht leuk en interessant omdat het ons bedrijfsleven voor een belangrijk deel reguleert en het een soort gereedschapskist vormt waaruit je concernrechtelijke normen moet afleiden. Het is vaak puzzelen bij het oplossen van vraagstukken en je moet ook de nodige creativiteit aan de dag kunnen leggen (net als in de muziek). Mijn minst favoriete vak was Staats- en Bestuursrecht. Ik had er gewoon geen affiniteit mee en vond het saai.

Wie was tijdens uw rechtenstudie voor u een inspiratiebron?
Dat waren er eigenlijk twee. Prof. mr. Theo Raaijmakers en prof. mr. Jan Vranken (later ook AG bij de Hoge Raad). Zij waren ook mijn promotoren toen ik in 1994 promoveerde. Zij waren tevens degenen die mij in de lift van de universiteit in mei 1990 vroegen of ik belangstelling had voor een promotie. Ik liep toen rond met lange haren en blauw suède puntschoenen en had daar nooit over nagedacht. Ik heb veel van hen geleerd. Ik heb van Theo Raaijmakers geleerd hoe belangrijk de combinatie recht en praktijk is. In de praktijk moeten juristen en advocaten uit de voeten kunnen met wat de wetenschap bedenkt, zeker in het Ondernemingsrecht. Van Jan Vranken heb ik leren analyseren, bondig en begrijpelijk leren schrijven en informatie verwerken. Ik kreeg eindeloos conceptpagina’s van mijn proefschrift vol met rode strepen terug, net zolang tot het een bondig en begrijpelijk verhaal was. Jan zei altijd: “Je moeder moet hetgeen je schrijft kunnen begrijpen.” Ik ben hen dankbaar.

Ik was dan ook zeer vereerd toen ik kort geleden van prof. mr. Geert Raaijmakers het verzoek kreeg mee te werken aan de afscheidsbundel voor zijn vader door een reflectie te schrijven op zijn annotatie in Ars Aequi onder het Cancun-arrest van de Hoge Raad. Toen merkte ik weer hoe leuk de rechtswetenschap en het schrijven van een artikel eigenlijk is. Ik heb daar normaliter gewoon te weinig tijd voor.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Ik zou achteraf bezien al eerder tijdens mijn studie een internationale exchange hebben willen doen en een tijdje in de UK of de VS hebben willen studeren. Internationale bagage en ervaring is belangrijk. Ik heb dat destijds niet kunnen doen omdat ik ook druk was met mijn bestaan als drummer in een professionele rockband.

Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
Dat ze heel goed moeten nadenken over welke master ze kiezen. En als ze die gekozen hebben daar dan ook vol voor te gaan. Ik zie nogal eens afgestudeerden die niet echt blijk geven van een bewust gekozen master, hetgeen je dan ook vaak terugziet in de cijfers en oppervlakkige kennis. En zorg voor internationale bagage en een goede beheersing van de Engelse taal. De eisen die tegenwoordig gesteld worden aan sollicitanten zijn hoog. Daarnaast zou ik zorgen dat je wat van de wereld hebt gezien of nog iets anders hebt gedaan waardoor je geen grijze muis bent en je onderscheidt.

Rob Hendriks over zijn meet & greet met hardrockband Mötley Crüe - Mr. online
Rob Hendriks ‘nu’ tijdens de meet & greet met Mötley Crüe

 

Onlangs was Rob Hendriks in Boston waar hij een meet & greet had met rockband Mötley Crüe. Lees hier het interview.

 

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Nieuwste berichten

Van onze kennispartners

Scroll naar boven