Roberto Pennino over wereldkampioen Italië

Mr. van de week is advocaat Roberto Pennino (Dankers & Pennino, Heerlen). Van hem verschijnt binnenkort het boek ‘Italië 1982, azuurblauwe voetbaltriomf’. In zijn praktijk houdt hij zich vooral met arbeids- en verbintenissenrecht bezig.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Roberto Pennino-68b0776f
Roberto Pennino 'nu'

U reconstrueert in ‘Italïe 1982’ aan de hand van tal van gesprekken hoe de Azzurri tegen alle verwachtingen in wereldkampioen werden. Wat maakte dat ze er met de hoogste eer vandoor gingen?
“Ik beschrijf in mijn boek dat het Italiaanse elftal in de eerste fase van dat WK te maken kreeg met vernietigende kritieken in de vaderlandse pers. Zodanig zelfs dat de spelers besloten helemaal niet meer met de Italiaanse kranten te praten, met hun doelman als enige uitzondering. Dit creëerde een saamhorigheidsgevoel dat de drijvende kracht werd in de beslissende fase van het toernooi. En vanuit die gesloten gelederen voetbalden de spelers met een ongekende drive om op het veld te bewijzen waartoe ze in staat waren.”

Waarom was het voor Italië zo belangrijk dat ze dat jaar wonnen?
“Bovenal voor het gevoel van eigenwaarde van alle Italianen, inclusief de Italiaanse emigranten waar ook ter wereld. Na de politieke aanslagen in de jaren zeventig was Italië een gehavende natie geworden en was het moeilijk om trots te kunnen zijn op het land. Maar met de prestaties van die zomer van 1982, uitmondend in de wereldtitel zag de toekomst er plots een stukje rooskleuriger uit. Zo voelde dat echt weet ik uit eigen ervaring.”

We lazen dat u wedstrijden tussen Oranje en de Azzurri volgt in een door uw schoonmoeder gemaakt shirt: half oranje, half blauw. Voor wie bent u als Nederland en Italië elkaar treffen?
“Ik heb beide nationaliteiten, dus dat is moeilijk kiezen. Eigenlijk wil ik zijn voor het team dat op dat moment het beste voetbal speelt. Omdat ik Nederland een keer wereldkampioen wil zien worden zal ik tijdens een WK-duel waarschijnlijk voor Oranje gaan. Maar dat zal nog even duren, vrees ik.”

Italië 1982 is al uw vierde voetbalboek. Hoe is het zo gekomen, een advocaat die over voetbal schrijft?
“Voetbal was al van jongs af aan mijn passie en vanaf mijn middelbareschooltijd heb ik altijd geschreven, eerst in het schoolblad en later voor het eindexamenjaarboek. Tijdens mijn studie heb ik bijgedragen aan de Almanak 1996 voor de Juridische Studentenvereniging Utrecht (JSVU). Het is heerlijk om schrijvend ergens naartoe te werken. Het moment dat je het eindresultaat in handen hebt is altijd weer speciaal.”

Was u niet liever voetbaljournalist dan advocaat geworden?
“Heb ik ook wel eens gedacht, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat de combinatie zoals ik die nu heb voor mij een ideale is. Advocaat zijn heeft mij regelmatig inkijkjes gebracht in werelden die ik anders nooit had gekend. Bovendien is mijn voorliefde voor het doen van research en het bezig zijn met taal iets dat ik zowel in mijn beroep van advocaat als in mijn boeken uitstekend kwijt kan.”

Weten uw cliënten van uw voetballiefde?
“Mijn vaste cliënten weten het meestal wel. Als er weer een boek van mij verschijnt geef ik daar ruchtbaarheid aan via social media en dat wordt natuurlijk opgepikt. En het levert ook wel een gespreksonderwerp op met cliënten die ook in voetbal zijn geïnteresseerd.”

Als u het voor het zeggen had, dan…?
“Dan zou ik het onderwijssysteem terugbrengen naar de basis: het overdragen van kennis door gedreven professionals aan leerlingen. Tegenwoordig krijg ik soms de indruk dat leerkrachten vooral begeleiders zijn en dat onderwijsinstellingen worden gedomineerd door adviseurs en coaches. Steek het geld in de salarissen van leerkrachten en je hebt veel minder randfiguren nodig in je organisatie.”

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Advocaat zijn kent allerlei onderdelen die bevredigend kunnen zijn. Maar als je hele zinsneden terugziet in een rechterlijke beslissing die van jezelf afkomstig zijn, geeft dat veel voldoening. En in 2021 heeft advocaat-generaal Ton Hartlief, niet de minste, een artikel van mij over sport en recht in een noot bij een arrest van de Hoge Raad opgenomen. Ook wel aardig om te lezen.”

Wie of wat is uw bron van inspiratie op juridisch gebied?
“Mijn oudere broer Nino. Hij is net als ik advocaat en ik heb veel van hem geleerd. Samen met hem sparren over gecompliceerde zaken levert altijd inspirerende inzichten op.”

Welk boek las u het laatst?
“History is all you left me van Adam Silvera. Hij beschrijft invoelbaar wat de plotse dood van het ex-vriendje van de hoofdpersoon allemaal teweegbrengt. Omdat mijn moeder jong is overleden raakte dit boek mij heel persoonlijk.”

Met welke beroemdheid zou u weleens naar een voetbalwedstrijd willen?
“Met Willem van Hanegem. Ik heb hem ooit geïnterviewd en dat was ontzettend boeiend. Ik zou hem weleens van dichtbij commentaar willen horen geven op actuele gebeurtenissen.”

Benieuwd naar de studententijd van Roberto Pennino? Kijk hier.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top