Rosalinde Siewers over vakantieverhuur van woningen

Delen:

Rosalinde Siewers
Rosalinde Siewers

Mr. van de week is Rosalinde Siewers (24), advocaat bij Blenheim Advocaten, Amsterdam. Deze week verscheen haar boek De bestuursrechtelijke aanpak van vakantieverhuur van woningen.

Afgaande op de titel van het boek moet vakantieverhuur van woningen worden aangepakt. Boekt u nooit eens een Airbnb-adresje?
Ja zeker wel. Het heeft zelfs mijn voorkeur als ik op vakantie ga. Afgelopen zomer heb ik met een vriendin een Airbnb-adres geboekt in Sardinië. Niet alleen zaten we toen voor relatief weinig geld in een heel mooi appartement, ook hadden we er een heel lieve host bij die ons alles kon vertellen over het leven op die plek. Dat gebeurt toch minder snel als je ergens gewoon een hotel boekt.

Voor toeristische verhuur van woningen gelden regels. Amsterdam heeft die bijvoorbeeld neergelegd in een huisvestingsverordening. Is die correct opgesteld?
Nee. In de eerste plaats niet, omdat de gemeente vakantieverhuur handhaaft op grond van leefbaarheidsargumenten. Daarvoor is de Huisvestingswet niet bedoeld. De Huisvestingswet heeft een beperkte reikwijdte, waardoor gemeenten alleen regels kunnen stellen in een huisvestingsverordening indien dat noodzakelijk is om maatregelen te nemen tegen negatieve effecten als gevolg van schaarste aan woonruimten. De Huisvestingswet is niet bedoeld voor allerlei leefbaarheidsproblematiek. In de tweede plaats stelt de gemeente dat ook de eenmalige vakantieverhuur van een woning leidt tot woningonttrekking. Die stelling is onterecht, omdat het verhuren van een woning voor één dag geen verandering brengt in de woonruimtevoorraad. Een woning verdwijnt dan niet zomaar van de woningvoorraad. Voor die ene dag is de woning ook niet beschikbaar voor duurzame bewoning voor een woningzoekende. De periode van vakantieverhuur is daarvoor namelijk veel te kort. Van woningonttrekking kan bij eenmalige vakantieverhuur dus helemaal geen sprake zijn.

U beweert dat de Huisvestingswet geen adequate grondslag biedt voor de regulering en handhaving van incidentele toeristische verhuur van woningen in een huisvestingsverordening. Moet die wet worden aangepast?
Ik denk dat aanpassing van de wet noodzakelijk is, omdat het gemeentelijk beleid over vakantieverhuur nu verre van duidelijk is. Voor overtreding van een van de voorwaarden voor vakantieverhuur worden in Amsterdam forse boetes opgelegd op grond van woningonttrekking. Ook als de vakantieverhuur slechts eenmalig heeft plaatsgevonden, spreekt de gemeente van een illegaal hotel. Dat is aan veel burgers niet uit te leggen. Regels die door bestraffende sancties worden gehandhaafd, moeten duidelijk en voorzienbaar zijn. Aanpassing van de wet ligt in dit geval dan ook voor de hand.

Onlangs oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat Amsterdam haar bewoners ten onrechte de mogelijkheid biedt om vrijstelling te vragen van het verbod om zonder vergunning een woning aan toeristen te verhuren. Komt u tot dezelfde conclusie?
Deels. Voor zover de Afdeling in de uitspraak tot de conclusie komt dat de Huisvestingswet geen ruimte biedt om een uitzondering te maken op de vergunningplicht voor woningonttrekking, ben ik het met de rechter eens. Het is dan ook goed dat de voorwaarden voor vakantieverhuur in de uitspraak onverbindend zijn verklaard. Voor zover de Afdeling oordeelt dat ook één dag vakantieverhuur woningonttrekking is, ben ik het niet met de uitspraak eens (zoals ik hierboven heb gezegd).

Wat moet ik doen als ik binnenkort voor enkele dagen een Airbnb-adres in Amsterdam zoek en daarbij geen risico wil lopen?
Toeristen worden niet beboet voor het huren van een Airbnb-adresje. Je bent dus vrij om een Airbnb-adres te boeken in Amsterdam. Mogelijk komen er dan wel toezichthouders van de gemeente op bezoek om te controleren. Een controlebezoek kan gevolgen hebben voor de eigenaar van de woning. Het risico dat je als Airbnb-toerist loopt in Amsterdam, is dat de gemeente kan overgaan tot sluiting van de woning als de woning niet aan de brandveiligheidseisen voldoet. Het komt wel eens voor dat de gemeente na een controlebezoek op dezelfde dag nog overgaat tot sluiting van de woning. Dat betekent voor de toeristen dat zij de geboekte woning die dag nog moeten verlaten.

Als u het voor het zeggen had dan…
Dan zouden mensen in deze wereld respectvoller omgaan met dieren, met onze natuur en met elkaar.

Wat is het hoogtepunt in uw carrière?
Ik hoop dat het hoogtepunt in mijn carrière nog moet komen, maar tot nu toe is dat het uitgeven van mijn boek.

Wat of wie is voor u een bron van inspiratie?
Ik heb veel inspiratiebronnen, maar het afgelopen jaar is dat vooral mijn collega en patroon, Mark van Weeren, geweest. Hij heeft mij veel inspiratie gegeven tijdens het schrijven van mijn boek.

Welk boek las u het laatst?
Sapiens
, van Yuval Noah Harari. Ik kijk nu al uit naar het lezen van zijn boek Homo Deus.

Wat staat er bovenaan op uw bucketlist?
Ik heb geen bucketlist, maar als ik er zo eens over nadenk… dan zou ik wel op een natuurvakantie willen en een paar weken gaan vertoeven in de rimboe.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Ik sta niet echt te springen om een verblijf in de gevangenis, maar als het echt moet, dan graag met ‘Iceman’ Wim Hof. Van die man kan ik ongetwijfeld nog veel leren.

Lees over de studententijd van Rosalinde Siewers.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven