Roze Moorden

Delen:

De onderzoeksjournalist Paul Hofman schreef een boek “De roze moorden, misdaad in de gayscene”.

In 16 hoofdstukken behandelt hij moorden die nooit zijn opgelost. Vaak zijn de slachtoffers homo en misschien soms ook wel de daders. In een van die hoofdstukken behandelt Paul Hofman de moord op een man die in 2003 ging hardlopen op de Posbank bij Rheden. Hij trainde omdat hij een geoefend marathonloper was. Het liep slecht met de man af, want zijn verkoolde lichaam werd later aangetroffen in Noord-Brabannt in zijn uitgebrande auto.

Het opsporingsonderzoek naar de dader komt muurvast te zitten. De politie in de regio Gelderland-Midden maakt op een gegeven moment bekend dat een homospoor wordt onderzocht, omdat de Posbank bekend staat als homo-ontmoetingsplaats. Het bericht verschijnt in de Telegraaf en in de lokale pers. De familie reageert geschokt en ontkent dat het slachtoffer homo was. Paul Hofman raakt geinteresseerd in de zaak en krijgt op het politiebureau inzage in het dossier. Hij spreekt met politiemensen en publiceert over deze zaak in de Gaykrant. Dit alles enkele jaren geleden.De politie verleende medewerking in de hoop dat door de hernieuwde aandacht voor de zaak een nieuwe getuige zich zou aandienen of een ander spoor waardoor de zaak misschien tot een oplossing zou kunnen worden gebracht. Helaas mocht dat niet zo zijn. Vele jaren later wordt de beschrijving van deze moord in de Roze Moorden opgenomen.

Bij de boekpresentatie op het Hoofdbureau van Politie in Amsterdam geeft de voorzitter van het College van procureurs-generaal Herman Bolhaar acte de presence alsmede ook Pieter-Jaap Aalbersberg, commissaris van de Amsterdamse politie. In de toespraken ter gelegenheid van de boekpresentatie wordt erop gewezen hoe belangrijk Hofman’s werk is. Oude, onopgeloste zaken kunnen door de hernieuwde aandacht wellicht tot een oplossing worden gebracht. Hofman’s stelling is dat er onevenredig veel geweldsmisdrijven tegen homo’s worden gepleegd. De slachtoffers hebben bijvoorbeeld een onbekende mee naar huis genomen en zijn daar afgeslacht of zijn op de “baan” (homo-ontmoetingsplaats) om het leven gebracht. Op de baan komen regelmatig met een vrouw getrouwde mannen die toch behoefte hebben aan seks met een man. Enkele belangrijke maatschappelijke aspecten van “De roze moorden” komen aan het licht en verdienen een publieke discussie. Is de politie wel homovriendelijk genoeg? Waarom durven met een vrouw getrouwde mannen niet te getuigen over wat ze op de baan hebben gezien?

Deze inleiding had ik nodig om mijn verbazing uit te spreken over de aktie van de weduwe en drie zonen van het slachtoffer, de marathonloper. Zij spanden een kort geding aan tegen Hofman en de uitgever. Volgens berichten in de media zijn zij geschokt dat hun man cq. vader in verband met de homoscene wordt gebracht. Ze eisten dat het boek uit de handel zou worden genomen, in elk geval dat het hoofdstuk over de marathonloper er uit verwijderd zou worden. Kennelijk is de gedachte niet bij hen opgekomen dat de moordenaar wel eens homo zou kunnen zijn en dat door het boek de oplossing van de mysterieuze moord wel eens dichterbij zou kunnen komen. Je zou verwachten dat zij de moord ook opgehelderd willen zien, maar kennelijk vinden zij dat het verband met de homoscene een smet werpt op de nagedachtenis van hun man cq. vader. Ze eisen zelfs een schadevergoeding van 25.000 Euro!

Ik zou graag de advocaat van schrijver Paul Hofman geweest zijn. De argumentatie van de familie komt er op neer dat homo’s minder zijn dan hetero’s en dat het een belediging is dat de onopgeloste moord in het boek is opgenomen. Helaas is de uitgever van het boek, eenmansbedrijf Just Publish, in paniek geraakt en heeft hij het boek meteen uit de handel genomen. Hij kan zich geen rechtszaak veroorloven, deelde hij mee. Het lijkt er dus op dat de zaak niet meer aan de rechter zal worden voorgelegd. Jammer, want ik had het oordeel van de rechter graag gelezen. Gelukkig is de verjaringstermijn bij moord in 2005 afgeschaft, dus mocht er in de toekomst helderheid komen in deze of andere in het boek behandelde moordzaken, dan ontloopt de dader zijn straf niet. Toen ik mijn initieatief wetsvoorstel schreef om de verjaringstermijn op te heffen, was ik overigens mede geinspireerd door de artikelen die Paul Hofman geschreven had. Die impact van zijn werk kan hem in elk geval niet worden afgepakt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven