Rustig aan doen is bij een burn-out niet altijd een goed idee

Als je van een burn-out wilt afkomen, krijg je al snel het advies om het rustiger aan te doen. Maar dat helpt niet altijd, schrijft psychotherapeut Carien Karsten.

Delen:

Als je wilt herstellen, dan is het beter om na te streven wat je wel wilt dan om af te zien van wat je niet wilt. Daar kwam Pierre ook achter.

Pierre (43) werkt in de IT en had zich helemaal over de kop gewerkt. Het begon ermee dat hij tijdelijk het werk van zijn leidinggevende moest overnemen. Even later kreeg hij daar de taken van een chronisch zieke collega bij. Op een gegeven moment werkte hij ruim 70 uur per week. ‘Is te doen’, dacht hij. ‘Het is maar tijdelijk, drie maanden ofzo.’ Maar na drie maanden waren er nog geen vervangers gevonden. Ook niet na zes maanden. En toen er eindelijk wel een vervanger kwam, stortte Pierre in.

Inmiddels zit hij zes maanden thuis. Hij leest de krant, af en toe een boek, klust wat in huis, wandelt zo nu en dan en slaapt beter. Maar echt goed voelt hij zich niet. Hij is vaak angstig. Zo heeft hij bijvoorbeeld wel zijn computer beveiligd tegen hackers, maar blijft hij bang dat toch op een of andere manier zijn bankrekening wordt leeggeroofd. Door al die angst blijft hij stresshormonen aanmaken. En daar had hij er al zoveel van.

Net als veel anderen met burn-outklachten lukt het Pierre niet om… Lees verder

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven