Sebastiaan Wijsman (Dentons) over padellen

Overstapper van de week is Sebastiaan Wijsman. Wijsman is als partner indirect tax begonnen bij Dentons. Hij heeft een bijzondere focus op Nederlandse belastingzaken in de vastgoedsector. Wijsman is afkomstig van DLA Piper.

Delen:

foto: Mark Prins

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Waarom bent u overgestapt?
Dentons heeft veel cliënten in de vastgoedsector en mijn expertise als indirect tax adviseur met een focus op vastgoed sloot daarom goed aan bij het kantoor. Dentons is het grootste advocatenkantoor ter wereld en bood mij een kans en uitdaging die niet vaak voorbij komt. Ik kon hier simpelweg geen nee tegen zeggen. De energie van het kantoor is bruisend, iedereen is enthousiast. Ik heb een team van jonge goede mensen om me heen met grote ambities. Ik heb veel zin om samen met hen de btw-praktijk van Dentons verder uit te bouwen. 

Hoe zijn deze eerste dagen bij uw nieuwe kantoor bevallen? Hoe zag uw eerste werkdag eruit?
Mijn eerste dagen bij Dentons zijn zeer goed bevallen. Op mijn eerste werkdag mocht ik gelijk aan de bak op het Dentons padeltoernooi voor collega’s. Dentons is de eerste officiële partner van de WPT Amsterdam Open (World Padel Tour voor de niet-padellers) en om die reden staat de maand september in het teken van padel. Twee weken later organiseerden we weer een toernooi, nu voor onze cliënten en contacten uit de vastgoedwereld, en hebben we daar zelfs nog een potje met John van Lottum en Ronald de Boer mogen spelen. Ook qua werk zat ik er meteen in, met een breed scala aan cliënten en projecten – het voelt echt als een vliegende start.

Wat maakt belastingzaken in de vastgoedsector zo leuk?
Vastgoed verbindt verschillende juridische disciplines. Naast tax, werken de collega’s van corporate, notariaat en bouw- en construction vaak ook mee aan een project. Daarnaast ben je als fiscaal adviseur van begin tot eind betrokken, je komt op locatie en ontmoet de mensen achter het project. Dit maakt het concreet en tastbaar, terwijl fiscale advisering op andere terreinen vaak wat abstracter en/of afstandelijker is. 

Wat wordt uw grootste uitdaging?
Het vooruitdenken met cliënten binnen de huidige markt, te midden van vele schuivende panelen zoals geopolitieke ontwikkelingen, maatschappelijke verschuivingen en klimaatverandering. Desalniettemin merk ik dat deze ontwikkelingen ook een positief effect hebben, namelijk dat partijen nader tot elkaar komen en transparant samenwerken om tot een resultaat te komen. Met de stijgende bouwkosten en rentes moeten de betrokken partijen ook wel water bij de wijn doen om te kunnen voldoen aan de nog steeds aanwezige vraag naar bijvoorbeeld woningen en logistiek vastgoed.

Welke zaak is u het meeste bijgebleven?
Het leuke van vastgoed is dat het je op veel plekken in Nederland brengt. Van de Maasvlakte in Rotterdam voor een logistiek distributiecentrum, naar Maastricht voor een monumentaal woon/winkelpand tot in Delfzijl voor de bouw van een biogasfabriek.  

Eén van de transacties die er voor mij uitspringt is de ontwikkeling van de Amsterdam Logistics Hub (ALC) in de Hemhavens door onder andere Wim Beelen. Na zestig jaar kwam er in 2018 een einde aan de productie van bestrijdingsmiddelen in het havengebied. Het Havenbedrijf zat in eerste instantie in haar maag met de herontwikkeling van het terrein. De grond was zwaar vervuild, het bestemmingsplan liet geen andere bouw toe dan industrie en de erfpacht met de Gemeente liep nog ‘maar’ veertig jaar. Voor de Gemeente waren die erfpachtinkomsten van belang en voor Rijkswaterstaat was het belangrijk dat de waterstraat werd onderhouden. Door het snelle schakelen van Beelen hebben alle belanghebbenden de handen ineengeslagen om samen de Amsterdam Logistic Cityhub te ontwikkelen – niet alleen het grootste distributiecentrum van Amsterdam, maar ook onderscheidend als voorloper op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. Onder andere door de bevoorrading van de binnenstad met elektrisch aangedreven boten, emissievrij transport over land en eigen energieopwekking door zonnepanelen en windturbines. Een duurzame oplossing voor de toenemende logistieke belasting van Amsterdam door middel van een CO2-neutrale ‘last mile’. Mooi om te zien hoe je zo’n terrein samen met alle stakeholders en een gedeelde visie opnieuw kunt uitvinden!

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven